Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ökningen av covidfall överraskar socialministern

Publicerad: 13 juli 2022, 13:42

Trots att smittspridningen ökar finns det i nuläget inga planer på att skala upp testning och smittspårning eller på att införa nya restriktioner, enligt socialminister Lena Hallengren.

Foto: Chris Anderson/TT

Trots ökad spridning av covid-19 finns det inga planer på att återinföra smittspårning eller restriktioner hos den breda allmänheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19SocialstyrelsenCovidvaccin

Under de senaste veckorna har antalet covidsmittade, bland dem som provtas, ökat med lite drygt 30 procent. Flera regioner har också rapporterat att fler patienter behöver sjukhusvård och 17 av 21 regioner har infört munskyddskrav i sina verksamheter igen.

Läs mer: Besöksrestriktioner tillbaka på flera sjukhus 

I förra veckan fick Socialstyrelsen med anledning av ökningen på nytt i uppdrag att samla in statistik över antalet sjukhuspatienter som vårdas för covid-19.

– Det som är så överraskande är att ökningen kommer mitt i sommaren, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon understryker att det inte finns någon anledning att känna oro.

– Vi måste komma ihåg att vi har en hög vaccinationstäckning som skyddar oss mot allvarlig sjukdom, säger Lena Hallengren.

Trots att smittspridningen ökar finns det alltså i nuläget inga planer på att skala upp testning och smittspårning eller på att införa nya restriktioner.

Läs mer: Covidvaccineringen granskas – centerprofil blir utredare 

I dag testas och smittspåras enbart patienter och personal inom hälso- och sjukvården.

– Det är inte aktuellt att utöka det till att gälla den breda gruppen. Men covid-19 är fortfarande en anmälningspliktig sjukdom, även om den inte längre klassas som allmänfarlig. Vi får helt enkelt lära oss leva med viruset, säger Lena Hallengren.

Att fler drabbas av covid-19 anses bero på den nya omikronvarianten BA5, som har en högre smittsamhet än andra varianter.

– Vi fortsätter att följa utvecklingen och är beredda på att vidta åtgärder, om det skulle behövas, säger Lena Hallengren.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev