måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Omodern antibiotika testas på nytt

Publicerad: 1 augusti 2016, 06:30

Patienterna i studien ska få testa en äldre typ av antibiotika. Foto: Thinkstock

Äldre antibiotika som inte längre används i Sverige kan bli ett nytt vapen för att minska ökningen av antibiotikaresistens, rapporterar SR Ekot.


Det är svenska forskare som vill ta reda på om risken för multiresistenta tarmbakterier kan minskas om omoderna varianter av antibiotika används.

Studien innefattar cirka 300 urinvägsinfektionspatienter på elva kliniker i landet, däribland Danderyds sjukhus och Örebro universitetssjukhus. Patienterna ska få testa en äldre typ av antibiotika som inte slår lika brett mot bakteriefloran. Studien genomförs av Folkhälsomyndigheten som fått i uppdrag av regeringen att utvärdera dagens alternativ av antibiotika.

De första sex månaderna i år rapporterades 5 300 fall av den multiresistenta tarmbakterien ESBL, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med samma period året innan. Det är dock skralt med ny antibiotika på väg ut på marknaden och läkemedelsbolagen har inget intresse av att testa gammal antibiotika då patenten oftast har gått ut, rapporterar radion.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev