söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Oro över myggnät mot malaria tonas ner

Publicerad: 3 februari 2022, 06:14

Impregnerade myggnät är en säker åtgärd på sikt, enligt den nya studien. Foto: Arne Hoel/The World Bank

I områden med hög risk för malaria överlever fler barn till vuxen ålder om de redan tidigt i barndomen sover under särskilda myggnät, enligt nya långtidsdata.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterTropiska sjukdomarNew England Journal of MedicineMalariaparasiter

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det handlar om myggnät som är impregnerade med insektsbekämpningsmedel. Konceptet har tidigare visat sig förhindra dödsfall i sjukdomen hos barn under fem år, och nu kommer alltså resultat som talar för att näten även fungerar väl på längre sikt. Malaria, som kan bli livshotande, orsakas av en parasit som sprids via myggor.

Bakom fynden står ett internationellt forskarlag som har samlat in data under 22 år. Studien publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Läs även: Resistent variant av malaria sprider sig 

Forskarna fann bland annat att risken att dö i förtid var 46 procent lägre för de barn som alltid sov under ett impregnerat myggnät, jämfört med barn som aldrig gjorde det. 

Det diskuteras om tidig malariakontroll kan ha negativa konsekvenser i och med att den förvärvade immuniteten fördröjs, och att dödsfall kanske ändå sker när barnen blivit något äldre. Fast dessa nya och robusta resultat ger inga belägg för sådana farhågor, lyfter forskarna. Men de påpekar samtidigt att man aldrig gjorde några direkta mätningar av immunfunktion.

Barnen var i snitt tolv månader gamla vid studiens start. Alla var hemmahörande i södra Tanzania, där spridningen av malaria är hög. Uppföljande information samlades in för nästan 6 000 personer. 

Tidigt i barnens liv gjordes hembesök för att undersöka hur de impregnerade myggnäten användes. Man fann att ungefär en fjärdedel av barnen alltid sov under ett sådant nät, medan hälften gjorde det en del av tiden. Den resterande fjärdedelen av barn sov aldrig under ett preparerat myggnät.

Forskarlaget efterlyser fler studier på området. De lyfter också att mer forskning behövs om effekter av myggnät som inte är impregnerade med insektsbekämpningsmedel.

Läs mer i abstract:

Günther Fink med flera. Mosquito Net Use in Early Childhood and Survival to Adulthood in Tanzania. The New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 februari 2022. DOI: 10.1056/NEJMoa2112524 

Alla våra referat av medicinska studier hittar du här 

Läs mer

Möjligt genombrott vid malaria 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten? Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev