Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Oro över ny virusmutation: ”Inga fall i Sverige”

Publicerad: 26 november 2021, 10:36

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser om den nya virusvarianten

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

En ny virusvariant med mycket ovanliga mutationer som ska vara mer smittsam än delta har upptäckts i Sydafrika. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att det är för tidigt att dra några slutsatser.


Ämnen i artikeln:

Covid-19WHOAnders TegnellFolkhälsomyndigheten

– Med den lilla information vi har nu kan vi inte göra så mycket, säger han.

Den nya varianten av sars-cov-2, B.1.1.529, upptäcktes nyligen i Botswana och har sedan dess dykt upp i Hongkong och Sydafrika, där minst ett hundratal fall ska ha konstaterats.

Vid en presskonferens i Johannesburg på torsdagen framkom att varianten bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som skulle kunna runda kroppens immunförsvar, och därmed göra viruset mer smittsamt.

Läs mer: Grönt ljus för antikroppsterapi mot covid-19

Den nya varianten ska ha minst tio olika mutationer, att jämföra med den hittills mest smittsamma varianten delta som har två.

Enligt Folkhälsomyndigheten har inga fall av B.1.1.529 hittills rapporterats i Sverige, och myndigheten känner inte heller till några fall i Europa.

Forskare och politiker i flera länder har uttryckt stor oro över varianten, men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser.

– Det har varit ganska många varianter som har varit uppe på tapeten under den här ganska långa perioden vi har haft delta, och ingen av dem har lyckats slå igenom. Med den lilla information vi har nu kan vi inte göra så mycket, säger han.

Hur ser du på det stora antalet mutationer jämfört med delta?

– Det har många av de tidigare varianterna också haft, så där tycker jag inte att den här sticker ut så mycket. Det som möjligen gör att den sticker ut lite mer är att den verkar öka ganska snabbt i Sydafrika, men där finns det väldigt många andra faktorer som kan påverka.

Vad vet vi om den här varianten?

– Det är en ny variant. Den har mutationer i det här spikproteinet som många varianter har haft, och det finns en möjlighet att det kan påverka immunitet och även viss spridningsförmåga.

Finns det en risk för att befintliga vaccin kan skydda sämre mot den här varianten?

– Vi får se när vi får bättre data på det. Vi vet att med den vaccinproduktionsmodell vi har i dag är det fullt möjligt och till och med relativt enkelt att ändra vaccinet om det skulle behövas.

På torsdagen sattes den nya virusvarianten upp på WHO:s lista för monitorering. Där hamnar varianter som misstänks utgöra en risk, men vars påverkan är oklar. WHO:s expertgrupp sammanträder under fredagen för att ta ställning till om varianten ska deklareras som en variant av intresse eller oro.

Om B.1.1.529 lyfts upp till listan över oroväckande varianter talar mycket för att den – likt alpha, beta, gamma och delta – tilldelas ett namn ur det grekiska alfabetet.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev