Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Oroväckande kraftig ökning av resistenta tarmbakterier

Publicerad: 10 juni 2009, 12:09

Nästan 3 000 fall av ESBL anmäldes till Smittskyddsinstitutet förra året. – Den här epidemin av ESBL har fullkomligt exploderat, säger Otto Cars, ordförande i Strama.


I dag, onsdag, presenterar Strama, ett nätverk om anti­biotika­frågor, och Smittskyddsinstitutet den gemensamma rapporten Swedres. Där framgår att förekomsten av resistenta tarmbakterier ökat kraftigt mellan 2007 och 2008.

Mest oroväckande är enligt Otto Cars ökningen av ESBL-bildande tarmbakterier. Under 2008 anmäldes 2 957 sådana fall.

– Så här trodde jag aldrig att det skulle se ut i svensk sjukvård. Och jag tror inte att vi har så stora möjlig­heter att stoppa den här trenden, vi kan bara begränsa utvecklingen, säger han.

Också när det gäller VRE, vankomycinresistenta enterokocker, ses en kraftig ökning. Under 2008 inrapporterades 618 fall, nästan tolv gånger så många som föregående år.

– Spridningen av ESBL och VRE visar att det finns spridningsvägar som har med tarmsmitta att göra, konstaterar Otto Cars.

För att kunna begränsa smittspridningen måste vårdgivarna nu se till att öka tillgången på enkelrum och enskilda toaletter för de patienter som behöver det, betonar han.

– Det här måste tas på fullaste allvar. Det måste få kosta pengar, för det kommer man att tjäna in många gånger om på sikt. Vi har ju sett vad tidigare stora utbrott av resistenta bakterier har kostat landstingen.

Men i rapporten syns också flera positiva tendenser. Efter flera år av ökande antiobiotikaförsäljning sjönk försäljningen något under 2008.

– Och framför allt så börjar läkarna ändra sina förskrivningsmönster. Förskrivningen av bred­spektrum­preparat minskar till exempel vid urinvägsinfektioner, säger Otto Cars.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev