Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Osäkerhet kring den brittiska virusmutationen

Publicerad: 21 december 2020, 07:19

”Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket, men inget tyder på att den skulle ge en allvarligare sjukdom hos de som drabbas”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Den uppges vara 70 procent mer smittsam och har lett till stängda gränser mot Storbritannien. I dag ska regeringen fatta beslut om inreseförbud.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppger att den nya varianten av coronaviruset ‒ som kallas VUI 202012/01 ‒ är 70 procent mer smittsam.

Men Folkhälsomyndigheten manar till viss försiktighet vad gäller siffrorna.

Resultaten ”är fortfarande preliminära och ytterligare analyser pågår i Storbritannien för att bekräfta resultaten”, skriver myndigheten på sin hemsida.

”Det är därför för tidigt att säkert säga om den nu identifierade virusvarianten är mer smittsam, och i sådana fall hur mycket, men inget tyder på att den skulle ge en allvarligare sjukdom hos de som drabbas.”

Uppgifterna om ökad smittsamhet har väckt oro i ett redan hårt drabbat Europa. Men att virus muterar är ju i sig ingenting konstigt, tvärtom. Virus förändras ständigt genom mutationer. 

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, kan coronaviruset ha muterat upp till 10 000 gånger sedan det upptäcktes i Kina för ett år sedan.

Dessa mutationer har inte på något avgörande sätt förändrat hur viruset fungerar. I dagsläget tyder heller enligt Olsen ingenting på att de vaccin som utvecklats inte skulle skydda mot den nya coronavarianten.

I Sverige dominerar sedan oktober virusvarianten B.1.177, som också är vanligast i resten av Europa. Men fall av VUI 202012/01 har rapporterats från bland andra Danmark, Nederländerna och Belgien.

Folkhälsomyndigheten utesluter inte att den nya coronavarianten redan finns i Sverige och kommer att sätta in åtgärder ”som syftar till att identifiera den muterade covid-varianten hos personer som anländer från Storbritannien”.

Reseförbud från Storbritannien 

I dag måndag ska regeringen fatta beslut om inreseförbud från Storbritannien. Förbudet ska träda i kraft omedelbart, men detaljerna är fortfarande oklara.

Sverige står i begrepp att sälla sig till flera andra europeiska länder och införa inreseförbud från Storbritannien.

– Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter på söndagen.

Folkhälsomyndigheten ställer sig bakom att ett inreseförbud införs ”som en försiktighetsåtgärd” och ska under måndagen precisera vilka regler som ska gälla för de som inte kan nekas inresa, det vill säga svenska medborgare som trots allt anländer från Storbritannien.

Myndigheten uppger på sin hemsida att den också ska lämna besked om vad som gäller för de som anlänt till Sverige under den senaste tiden.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien har enstaka smittade även rapporterats från Danmark, Nederländerna och Belgien.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev