Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Osäkert att bedöma luftvägsinfektioner digitalt

Publicerad: 31 oktober 2017, 14:48

Stephan Stenmark, ordförande i Stramas programråd

De digitala läkartjänsterna har sina begränsningar. Strama ger nu rådet att patienter med bland annat halsfluss inte ska bedömas via mobilen.


Att ställa diagnoserna halsfluss och öroninflammationer via digitala vårdmöten är inte patientsäkert. Det menar Strama, som gett ut en lista över kvalitetsindikatorer för digitala vårdmöten. Syftet är att motverka riskerna för överförskrivning av antibiotika.

– Detta är vår bedömning utifrån den evidens som finns i dag. Patienten ska få god vård och behandling som ger nytta, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark, ordförande för Stramas programråd.

Rekommendationerna riktar sig till såväl privata vårdentreprenörer som till regioner och landsting som nu utvecklar digital vård.

I rekommendationerna står bland annat att försök att ställa diagnosen öroninflammation på annat sätt än vid ett fysiskt möte ”bedöms som oacceptabel” och att digitala möten inte kan göra en tillförlitlig värdering vid halsfluss.

”Det finns i nuläget inte evidens för att det kan göras på distans eller av patienten själv med bibehållen kvalitet”, skriver Strama som påpekar att effekten av nya behandlingsmetoder måste styrkas av vetenskapligt hållbara studier innan de införs på bred front.

– Här tycker vi att SBU och Socialstyrelsen kunde ha en roll för att följa utvecklingen. Vi inom Strama vill inte bli ett slagträ i debatten om den digitala vården, utan bara vara sakliga utifrån den kunskap vi har i dag, säger Stephan Stenmark.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev