Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ovanligt många drabbade av harpest

Publicerad: 29 maj 2013, 14:20

Mygggor är den vanligaste smittvägen för harpest.

Foto: Photos.com

Nya smittvägar kan ligga bakom en kraftig ökning av fallen av harpest i Sverige.


Under förra året anmäldes 590 fall av harpest i landet. Det är nästan 70 procent fler än 2011.

I en ny rapport från Smittskyddsinstitutet konstaterar myndigheten att det inte har varit så många som drabbats av sjukdomen sedan 2003.

Vad ökningen beror på är inte fastställt, sannolikt är det flera faktorer som samverkar. En möjlig orsak som Smittskyddsinstitutet ska utreda är om nya smittvägar förekommer.

– Det vanligaste är att människor blir smittade via myggor, men vi har funderat på om andra smittvägar var aktuella förra året, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, Smittskyddsinstitutet.

Kontakt med sjuka djur är en smittväg som också förekommer.

– Är det så att nya smittvägar förekommer är det viktigt för oss att kunna ge information om det, därför har vi inlett en studie för att ta reda på det i samarbete med de landsting som varit mest drabbade, säger Anders Tegnell och nämner bland annat att bakterien kan tänkas smitta via inandning eller förorenat vatten

Typiska symtom vid sjukdomen är hög feber, illamående och huvudvärk. Lunginflammation förekommer också i samband med smitta och det var vanligare i år. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev