Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Ovanligt svår säsong med RS-virus

Publicerad: 21 mars 2019, 13:15

Foto: Thinkstock

Säsongens topp för RS-virus, som kan orsaka allvarlig sjukdom hos små barn, har passerats. Årets säsong har varit ovanligt svår och många har fått intensivvård, skriver Folkhälsomyndigheten.


”Trots att spridningen nu minskar så är säsongen inte över. Fler väntas insjukna under närmaste veckorna”, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Respiratory syncytial virus (RS) är en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion bland barn yngre än ett år. Hittills har 5 700 fall rapporterats där spädbarn under ett år står för 34 procent av de verifierade fallen. Totalt har 43 patienter hittills intensivvårdats på grund av RS-infektion, varav drygt hälften varit spädbarn.

I Sverige präglas RS-virus av ett vartannat år-mönster och i år blev det som väntat en högsäsong för viruset. Under vecka sju och åtta var nivån ”mycket hög”, men har nu alltså börjat avta.

Om man ser till antalet sjuka i RS-virus per invånare har något fler fått en diagnos i Svealand än i Götaland och Norrland, skriver Folkhälsomyndigheten.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev