Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Oväntat många barn fick svininfluensa i England

Publicerad: 21 januari 2010, 15:30

I Englands värst drabbade områden smittades tio gånger fler barn av den nya influensan än vad som uppskattats utifrån besök i sjukvården. Detta visar forskare som studerat den första vågen av influensan. NY VERSION 2010-01-25


Forskare från Health Protection Agency i London, England, har gjort en så kallad tvärsnittsstudie där de undersökt 1403 blodprov som tagits i befolkningen före utbrottet av den nya influensan, 2008. I dessa blodprov mätte de hur stor andel av personerna som hade antikroppar mot H1N1-viruset. Detta jämfördes sedan med 1954 blodprov som togs i augusti och september 2009, efter att den första influensavågen dragit förbi i landet.

Den största ökningen av andelen personer med antikroppar mellan dessa tidpunkter fanns hos barn under 15 år. I de värst drabbade områdena - London och andra tätbefolkade regioner - ökade andelen personer med antikroppar från 3,7 till 42,0 procent hos dem mellan 5-14 år. Detta beror enligt forskarna på ökad mottaglighet hos barn och den ökade smittorisk som finns i skolor. Bland yngre barn var det 21 procent som smittats.

Andelen smittade i studien var tio gånger större än vad som uppskattats baserat på hur många som kom till allmänläkare med influensasymtom.

- Det är intressant att så många har fått en lindrig sjukdom, fler än väntat, men jag är ändå inte så förvånad över andelen som har smittats, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

- Man ska också tänka på att det var mycket färre som smittades på landsbygden, och att det framförallt är skolungdom som har drabbats. Totalt sett är det inte så stor del av befolkningen, fortsätter hon.

I mer glesbefolkade regioner var det bara drygt 6 procent fler av barnen som hade antikroppar mot viruset efter första vågen av influensan.

En stor andel, 31,3 procent, av personerna över 80 år hade antikroppar mot H1N1 redan innan utbrottet av den nya influensan. Detta förklarar forskarna med att de kan ha varit utsatta för liknande virus under första halvan av 1900-talet. Hos dem över 24 år ökade inte andelen personer med antikroppar efter första vågen.

Forskarna anser att resultaten från rapporten är applicerbara även på andra länder som haft en liknande första våg. De skriver också att barn är en nyckelgrupp vid kommande vaccinering då de har en sådan viktig roll i spridning av influensa.

- Att skolungdomar drabbas värst är också vår erfarenhet, och det är därför vi är så angelägna om att vaccinera barn två gånger. Vi vill och nå unga vuxna, som idag vaccinerar sig i liten utsträckning, säger Annika Linde.

Johanna Lundberg
 Lisa Jacobson

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 21 januari 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev