Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Över 1 000 döda i ebola i Kongo-Kinshasa

Publicerad: 6 maj 2019, 08:38

Ebolautbrottet i östra Kongo-Kinshasa har nu krävt över 1 000 liv, uppger landets hälsodepartement. FN varnar för att spridningen av viruset fortsätter.


Världshälsoorganisationen WHO har tidigare uttryckt en förhoppning om att kunna stoppa utbrottet i landet med hjälp av ett nytt vaccin. Men de senaste veckorna har WHO konstaterat att bristande säkerhet i den oroliga regionen, knappa ekonomiska resurser och attacker mot sjukhus underminerar arbetet.

– Vi står inför ett scenario med fortsatt omfattande smittspridning, säger Michael Ryan, chef för WHO:s nödprogram.

Fram till den 1 maj hade 1 510 fall av ebola registrerats i provinserna Norkivu och Ituri, samtidigt som 994 personer avlidit till följd av blödarfeber, enligt FN. Omkring 12 000 människor tros ha exponerats för viruset. Många av dem bor i områden som är otillgängliga på grund av stridigheter.

Kort efter det att FN presenterade siffrorna meddelade hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa att ytterligare 14 människor avlidit och att antalet dödsoffer är upp i 1 008

Epidemin i Kongo-Kinshasa är den värsta sedan ebolautbrottet i Västafrika 2014-2016. Då avled över 11 300 personer av viruset.

Fakta: Ebola

Ebola är en typ av blödarfeber och drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

När utbrottet konstaterades i Kongo-Kinshasa i fjol var det tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet.

Det värsta utbrottet var dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013-2016.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser.

TT-AFP-REUTERS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev