torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Påfyllnadsdos varierar stort mellan regioner

Publicerad: 24 maj 2023, 06:31

Alla personer över 80 rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en påfyllnadsdos under våren mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att Folkhälsomyndigheten uppmanar samtliga över 80 år att fylla på med vaccin mot covid-19 har knappt varannan i åldersgruppen gjort det i vår. Värst är det i Stockholm där bara var femte fått sprutan, skriver Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenRegion StockholmCovid-19Vaccin

TT


Folkhälsomyndigheten (FHM) uppmanar alla över 80 år att ta en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19, men bara 47 procent av svenskarna i den åldersgruppen har gjort det under våren, enligt statistik från myndigheten.

Dessutom varierar antalet påfyllnader kraftigt mellan regionerna. I Stockholm har exempelvis bara 21 procent av 80-plussarna vaccinerat sig medan jämförbara siffran för Värmland är 77 procent.

– Vår bedömning är att benägenheten att vaccinera sig inte skiljer sig så mycket i landet utan att tillgängligheten har skiljt sig åt mellan regionerna, säger Johanna Rubin, utredare på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till DN.

Läs också: Influensasäsongen över – men covid sprids

Enligt FHM handlar det snarare om regionernas arbete med att nå ut.

Elda Sparrelid, chefläkare i region Stockholm, säger i en kommentar till DN att de har gått ut med påminnelse-sms till gruppen:

– Däremot genomför vi inte lika stora kampanjer som vi gjorde när en större del av befolkningen var berörd. En större kampanj kommer till hösten.

Sedan den 1 mars rekommenderas samtliga över 80 år och personer som bor på särskilt boende att vaccinera sig med två påfyllnadsdoser under året, en på våren och en på hösten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev