Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Parasiter får huvudrollen i Uppsala

Publicerad: 26 maj 2014, 04:30

Karin Troell är forskare och en av arrangörerna till en konferens där internationella experter på parasitsmitta samlas i Uppsala 27-30 maj.


Varför arrangeras konferensen i Sverige?

– Den går vartannat år runt om i världen och i år är den förlagd till Sverige. Vi blev utvalda för att vi har kompetensen, bredden och en spännande bakgrund av parasiterna i form av tidigare utbrott. Ett exempel är ett av de största vattenburna utbrotten för några år sedan. Vi valde att placera konferensen i Uppsala eftersom det är här som de flesta forskarna inom området finns.

Vilka parasiter tittar man närmare på?

– Parasiterna är Giardia och Cryptosporidium, två medicinskt viktiga parasiter som båda orsakar sjukdom hos många miljoner människor runt om i världen. De sprids via miljön och kan orsaka diarré.

Vad hoppas du ska komma ut av konferensen?

– Många nya samarbeten. Det är en plats där vi forskare möts och kan inspirera varandra. Vi utbyter erfarenheter och ofta föds nya idéer när man går ihop med andra forskare. Projekten kan sedan exempelvis bestå av att leta nya markörer, förbättra diagnostiken så att vi snabbare hittar parasiten och kan göra en smittspårning.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev