Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Patienter utan smitta fick ligga i Karolinskas MRSA-rum

Publicerad: 26 maj 2009, 08:14

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har vårdat patienter med resistenta bakterier tillsammans med personer som inte var smittade. Orsaken var platsbrist.


På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns särskilda salar avsedda för patienter som bär på MRSA. Under sommaren 2008 bröt sjukhuset mot de egna smittskyddsreglerna och placerade patienter som inte var smittade där.

Undantaget gällde först i sex dagar och förlängdes sedan till tolv dagar, enligt interna dokument som Dagens Nyheter har tagit del av. Totalt vårdades ett tiotal patienter som inte var smittade tillsammans med patienter som bar på MRSA.

Orsaken var helt enkelt att de inte fick plats någon annanstans.

– Vi sänkte medvetet garden för att lösa vårdplatsproblemet. Det var ett sistahandsalternativ och inget önskvärt beslut, säger chefläkaren Stefan Engqvist till Dagens Nyheter.
Patrik Gille-Johnson, biträdande överläkare på sjukhusets infektionsklinik, är orolig för att det blir liknande avsteg från regelverket i framtiden.

– Det är allvarligt att vi tvingas tumma på våra smittskyddsregler på grund av vårdplatsbrist. Reglerna har ju satts upp för att stoppa smittspridning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev