Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Paus för antikroppstester sedan personal smittats

Publicerad: 4 december 2020, 12:20

Foto: Getty Images

Region Uppsala sätter antikroppstestningen på paus. Patienter med symtom, som velat testa sig för pågående covid-19-infektion, har kommit till mottagningarna och smittat personalen.


Ämnen i artikeln:

Region UppsalaDet nya coronaviruset

Ett test för antikroppar mot covid-19 tas med blodprov. Man ska vara symtomfri sedan minst två veckor för att få ta ett sådant test.

– Tyvärr har det förekommit att patienter med symtom har kommit till mottagningarna i tron att de ska kunna få ett PCR-test på plats. De har smittat ner personalen och utgör en risk för andra som besöker vårdcentralen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande från Region Uppsala.

Därför har regionen nu beslutat om en tillfällig paus för antikroppstesterna i länet. Från och med i dag, fredag, stängs tidsbokningen för antikroppstester som görs via 1177.se. Regionen ska nu över hur provtagningen går till och se till att den är säker ur ett smittskyddsperspektiv.

– När vi har gjort det kan vi öppna upp igen, men vi kan i dag inte säga när det blir, säger Mikael Köhler i pressmeddelandet.

Vårdcentraler i Region Uppsala kan dock fortsatt erbjuda antikroppstestning i anslutning till andra bokade besök. PCR-testningen för pågående covid-19-infektion påverkas inte heller.

 

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev