Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

”Pay for performance” tycktes inte hjälpa på sikt

Publicerad: 11 augusti 2014, 10:40

Överlevnaden förbättrades på kort sikt när sjukhus i England fick extra betalt om de uppnådde vissa behandlingsmål. Men efter att systemet varit i bruk i 3,5 år hade vinsten försvunnit, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


År 2008 infördes ett program vid 24 sjukhus i nordvästra delen av landet som innebar att sjukhusen fick bonusar för att uppnå vissa mål inom tre olika sjukdomskategorier: akut hjärtinfarkt, hjärtsvikt och lunginflammation.

En analys efter 18 månader visade att denna åtgärd var kopplad till en förbättrad 30-dagarsöverlevnad för patienterna, jämfört med sjukhus som inte infört betalningssystemet.

Men efter att forskarna följt sjukhusen i två år till såg de alltså inte längre någon skillnad mellan de två grupperna av sjukhus. Överlevnaden hade visserligen fortsatt att förbättrats på sjukhusen med prestationsbaserad ersättning. Kontrollsjukhusen hade dock förbättrat sina resultat ännu mer.

Forskarna spekulerar i olika orsaker till resultatet. En är att betalningsprogrammet helt enkelt tappat i effekt, möjligen på grund av att det ändrades två gånger under perioden. En annan är att den förbättrade vårdkvaliteten vid sjukhusen ”spillt över” på kontrollsjukhusen.

Läs abstract till studien:

Søren Rud Kristensen med flera. Long-Term Effect of Hospital Pay for Performance on Mortality in England. New England Journal of Medicine 2014; 371: 540–548. DOI: 10.1056/NEJMoa1400962

Relaterat material

Prestationsbaserad ersättning gav inte bättre blodtrycksvård

"Ge läkare och sjuksköterskor större frihet att välja metod"

Dags för professionella styrelser att kliva fram

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev