Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Personlig lockdown råder i Östergötland

Publicerad: 30 april 2021, 12:44

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, säger att personlig lockdown även gäller de som är vaccinerade.

Montage: Ann-Christine Lekberg, Getty Images

Region Östergötland uppmanar länets invånare till personlig lockdown. Detta för att få ner den omfattande smittspridningen. (2 kommentarer)


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandCovid-19IntensivvårdFolkhälsomyndighetenI korthet

Antalet smittade i covid-19 har ökat i Östergötland de senaste veckorna, och under fredagen uppmanade regionen, vid en digital pressträff, länets invånare att vidta så kallad personlig lockdown. 

– Vi behöver ett skärpt förhållningssätt, som handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga liv. Det är inte läge att blunda för det allvarliga läget vi befinner oss i. Det är inte läge att strunta i restriktionerna, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) i ett pressmeddelande. 

Läs också: Nära miljonen smittade med covid-19

Uppmaningen om personlig lockdown gäller från den 30 april och två veckor framåt. Den främsta anledningen, förutom att minska smittspridningen, är att att minska belastningen på sjukvården. I dagsläget vårdas 135 personer för covid-19 vid regions sjukhus, varav 20 vid intensivvården. Östergötland har även skickat patienter i behov av intensivvård till andra regioner. 

– Vi har ett ytterst belastat läge inom hälso- och sjukvården och vi ser tyvärr ingen minskad smittspridning och ingen minskning i antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19. Vi klarar den akuta vården, men en allt större del av övrig vård behöver skjutas fram, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin, i pressmeddelandet. 

Läs också: Studie indikerar svar på obesvarad vaccinfråga 

Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemma för de som har möjlighet, hålla avstånd, och stanna hemma vid minsta symtom är det som gäller. Myndighetens lättnar för föreningar med lagidrotter att anordna matcher eller tävlingar för barn och unga födda 2002 eller senare gäller inte i Östergötland de två närmaste veckorna. Inte heller lättnader för vaccinerade.

– Personlig lockdown gäller alla, även de som har haft covid-19 och har testat positivt eller har antikroppar, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, i  pressmeddelandet. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-05-06

Håll fysiskt avstånd, träffa inga andra, stanna hemma vid sjukdomssymptom.

Hur då, inom skolans värld? Nu börjar resultatet av det näst intill obefintliga Förebyggande arbetet synas. Flera skolor stänger ner sporadiskt samt återkommande, ibland endast klassvis trots att smittan finns kvar på skolan! Skolpersonal/Elever blir sjuka/långtidssjuka/dör.

I skolan sitter barn/ungdomar nära varandra, nu tillåts även sång o inomhusidrott trots att smittan är en luftburen smitta. Så även prao, med motivation att det är större risk att smittas i skolan.

”Träffa inga andra” dvs nya människor?!? 

Hur motivera barn/ungdomar att ej ”träffa andra utanför det dagliga umgänget” när de tvingas göra så i skolans värld? Det blir motsägelsefullt o bakom varje elev finns åtminstone en Vårdnadshavare. Barn blir sjuka o kan följaktligen även smitta andra i alla åldrar, det visste Forskare för >1 år sedan. 

”Stanna hemma vid sjukdomssymptom”, den förälder som följer detta riskerar att bli ifrågasatt. Den som får livet förstört av sina sjukdomssymptom/dör/får ångest pga oron att smittas/smitta andra, får svårt att tillgodogöra sig utbildning! Den som smittar ngn i Familjen, hur skall den känna sig?

Mormor samt Leg.Sjuksköterska med Specialistkompetens 

 

2021-05-03

Jag skäms å andras vägnar, hur svårt kan det vara att ta sitt ansvar för sig och för andra. Utmana inte ödet med ”det händer inte mej” för det vet du inte. Ta in restriktioner och följ dom. Jag vill inte bli sjuk för att någon annan är korkad. Vi orkar inte gå på knäna längre för att ointresserade inte tar ansvar. VI ÄR OXÅ TRÖTTA PÅ DETTA men på de oaktsamma oxå som skiter i vad som i nuläget är en riktig KRIShantering. FÖLJ ANVISNINGARNA OCH HJÄLP TILL ATT STOPPA SKITEN. Tack för ordet och ta hand om er där ute i virusland.

MELSS

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev