Infektion
Pfizers covidpiller bibehåller sin effekt i fas 3-studie
Publicerad: 14 december 2021, 16:17
Paxlovid är en oral antiviral behandling mot covid-19. Patienten tar två tabletter nirmatrelvir och en tablett ritonavir två gånger dagligen i fem dagar. Foto: Thomas Hansmann
Den fullständiga analysen av en stor studie med den orala antivirala behandlingen Paxlovid visar på en mycket hög bromseffekt hos milt och medelsvårt covidsjuka patienter.
Det framgår i ett pressmeddelande från företaget Pfizer. Därmed står sig effekten jämfört med en uppmärksammad interimsanalys av samma studie som presenterades i november.
Den nya analysen omfattar totalt 2 246 patienter, vilket är drygt 1 000 deltagare fler än i interimsanalysen.
Läs också: Covidpiller toppar listan över 2021 års främsta forskningsnyheter
Enligt Pfizer är skyddseffekten 88 procent jämfört med placebo för deltagare som får behandling inom fem dagar efter symtomdebut och 89 procent bland dem som väntat max tre dagar på behandling. Effektsiffrorna gäller relativ minskning av sjukhusinläggningar och död inom 28 dagar.
I absolut tal var andelen som lagts in på sjukhus eller avlidit 0,8 procent i Paxlovidgruppen och 6,3 procent i placebogruppen, räknat på de deltagare som väntat i max fem dagar. Motsvarande siffror för dem som väntat max tre dagar var 0,7 respektive 6,5 procent.
Under behandlingen tar patienten två tabletter nirmatrelvir och en tablett ritonavir två gånger dagligen i fem dagar.
Misstänkta biverkningar rapporterades i lika stor utsträckning i placebo- som i behandlingsgruppen.
Den aktuella studien gäller vuxna patienter med minst en riskfaktor för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Samtidigt uppger nu Pfizer att samma läkemedelskandidat inte hittills ser ut att minska förkorta symtom i en annan parallell studie med patienter med mer normal risk att drabbas allvarligt av covid-19, inklusive patienter som blivit vaccinerade.
En möjlig begränsning med Paxlovid är att den ingående läkemedelssubstansen ritonavir blockerar det viktigaste läkemedelsnedbrytande enzymet cyp3A4 i levern. Om patienter har annan behandling som påverkas av detta enzym kan den behandlingen störas. I de nu två aktuella studierna var det ett exklusionskriterium om patienterna redan stod på läkemedel som påverkar eller påverkas av cyp3A4.
Paxlovid har ännu inte marknadstillstånd inom EU. Läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar nu en ansökan om sådant tillstånd.
Artikeln är korrigerad med rätt uppgifter om resultaten i den parallella studien med patienter med normal risk.
Läs också: Molnupiravir tappar i effekt i ny analys
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.