Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Pfizers covidpiller bibehåller sin effekt i fas 3-studie

Publicerad: 14 december 2021, 16:17

Paxlovid är en oral antiviral behandling mot covid-19. Patienten tar två tabletter nirmatrelvir och en tablett ritonavir två gånger dagligen i fem dagar.

Foto: Thomas Hansmann

Den fullständiga analysen av en stor studie med den orala antivirala behandlingen Paxlovid visar på en mycket hög bromseffekt hos milt och medelsvårt covidsjuka patienter.


Ämnen i artikeln:

PfizerCovid-19LäkemedelToppnyheter infektion

Det framgår i ett pressmeddelande från företaget Pfizer. Därmed står sig effekten jämfört med en uppmärksammad interimsanalys av samma studie som presenterades i november. 

Den nya analysen omfattar totalt 2 246 patienter, vilket är drygt 1 000 deltagare fler än i interimsanalysen

Läs också: Covidpiller toppar listan över 2021 års främsta forskningsnyheter 

Enligt Pfizer är skyddseffekten 88 procent jämfört med placebo för deltagare som får behandling inom fem dagar efter symtomdebut och 89 procent bland dem som väntat max tre dagar på behandling. Effektsiffrorna gäller relativ minskning av sjukhusinläggningar och död inom 28 dagar. 

I absolut tal var andelen som lagts in på sjukhus eller avlidit 0,8 procent i Paxlovidgruppen och 6,3 procent i placebogruppen, räknat på de deltagare som väntat i max fem dagar. Motsvarande siffror för dem som väntat max tre dagar var 0,7 respektive 6,5 procent.

Under behandlingen tar patienten två tabletter nirmatrelvir och en tablett ritonavir två gånger dagligen i fem dagar.

Misstänkta biverkningar rapporterades i lika stor utsträckning i placebo- som i behandlingsgruppen. 

Den aktuella studien gäller vuxna patienter med minst en riskfaktor för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Samtidigt uppger nu Pfizer att samma läkemedelskandidat ger en lovande effekt också i en interrimsanalys av en annan studie med vuxna med lägre risk för allvarlig covid-19, det Pfizer kallar ”standardrisk”. 

I denna analys sågs 70 procents relativ skyddseffekt mot att deltagarnas milda eller medelsvåra covid-19 skulle resultera i sjukhusinläggning eller död inom 28 dagar. I studien ingick ovaccinerade vuxna patienter utan övriga riskfaktorer samt vaccinerade vuxna som hade minst en riskfaktor för allvarlig sjukdom. 

En möjlig begränsning med Paxlovid är att den ingående läkemedelssubstansen ritonavir blockerar det viktigaste läkemedelsnedbrytande enzymet cyp3A4 i levern. Om patienter har annan behandling som påverkas av detta enzym kan den behandlingen störas. I de nu två aktuella studierna var det ett exklusionskriterium om patienterna redan stod på läkemedel som påverkar eller påverkas av cyp3A4.

Paxlovid har ännu inte marknadstillstånd inom EU. Läkemedelsmyndigheten EMA utvärderar nu en ansökan om sådant tillstånd.

Läs också: Molnupiravir tappar i effekt i ny analys 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev