Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Pfizers vaccin kan ge långvarigt skydd

Publicerad: 30 juni 2021, 08:10

Det kanske inte behövs någon så kallad boosterdos för dem som redan är fullt vaccinerade med Pfizers covidvaccin, enligt en ny studie som presenteras i tidskriften Nature.

Foto: Johan Nilsson/TT

Pfizers covidvaccin kan ge skydd under en längre tid, visar en ny studie av amerikanska forskare.


Ämnen i artikeln:

PfizerCovidvaccinCovid-19Astra ZenecaJanssen

– För folk som tagit vaccinet bör det här kännas jättebra. De kan känna sig optimistiska, säger forskaren Ali Ellebedy.

Det kanske inte behövs någon så kallad boosterdos för dem som redan är fullt vaccinerade med Pfizers covidvaccin, enligt en ny studie som presenteras i tidskriften Nature.

Läs också: En dos ger höga antikroppsnivåer hos dem som haft covid 

Ali Ellebedy, lektor i patologi och immunologi vid Washington University School of Medicine i Saint Louis, och hans kollegor började planera studien tidigt under pandemin, innan något vaccin ens var färdigt.

– Något som vi fascinerats av redan före pandemin är en speciell reaktion som sker i immunförsvaret när vi vaccinerar oss, en så kallad germinalcenterreaktion, säger Ellebedy och fortsätter:

– Jag förstår att det här är ett uttryck som inte är allmänt känt, men det är en fascinerande reaktion som krävs för att vi ska få ett robust och långvarigt resultat av vaccin.

Ali Ellebedy förklarar att efter att ha vaccinerats så tränas vissa immunceller. Germinalcenterreaktion kan liknas vid en skola där så kallade B-celler lär sig känna igen fienden – i det här fallet coronaviruset.

– Vi har inte tid att vänta två-tre år för att se hur långvarig effekten av vaccinet blir. Men vi kan titta på den här reaktionen och göra en kvalificerad gissning om hur långvarigt immunsvaret blir, baserat på hur robust den här reaktionen blir, förklarar Ellebedy.

För att ytterligare komplicera saker och ting så kan man inte konstatera germinalcenterreaktion via ett vanligt blodprov, utan forskarna behöver titta djupare där själva reaktionerna sker, vilket efter vaccinering sker i lymfkörtlarna i armhålan.

41 personer rekryterades till studien bland personer som tidigt gavs vaccinet i USA. På 14 av dem togs prover direkt ur lymfkörtlarna vid flera återkommande tillfällen.

– Vi blev förvånade att vi hos alla – 100 procent – hade en väldigt bra germinalcenterreaktion som orsakats av vaccinet. Vi blev ännu mer förvånade att vi kunde se att det fortsatte även fyra månader efter vaccineringen.

Proverna har bara gjorts på Pfizers så kallade mRNA-vaccin.

– Det blir jätteviktigt att göra liknande studier med andra underlag, som Astra Zenecas, Johnson & Johnsons eller Novavax vaccin, som är helt annorlunda. Jag hoppas att svaren blir liknande, säger han.

Ali Ellebedy hoppas att resultatet framöver kan användas för att ta fram vaccin till andra sjukdomar, som influensa och malaria.

Hur säkra är vi att effekten verkligen är långvarig?
– Ur ett vetenskapligt perspektiv kan vi inte vara säkra på någonting. Men vi kan säga med viss säkerhet, med tanke på det vi vet av den naturliga effekten av den här reaktionen och vad den leder till i immunförsvaret, att med en viss säkerhet så kommer det leda till en effekt som varar i flera år.

Exakt hur långt skyddet blir är svårt att förutsäga baserat på de nya fynden. En forskare vid University of Arizona uppger för New York Times att om det i framtiden behövs boosterdoser så skulle de i så fall bero på att viruset förändrats – inte på att immunskyddet försvagats.  

Något som ändå ger hopp – när olika coronavirusvarianter cirkulerar – är att B-cellerna i den här reaktionen också förändras med tiden, och blir bättre.

– Om det också gör att den blir bättre på varianter av coronaviruset är något som vi verkligen är nyfikna på, och där vi har studier som pågår just nu, säger Ali Ellebedy.

Gustav Sjöholm/TT

Läs abstract: Jackson S Turner med flera. SARS-CoV-2 mRNA vaccines induce persistent human germinal centre responses. Nature, publicerade online den 28 juni 2021. DOI: 10.1038/s41586-021-03738-2 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev