Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Pfizers vaccin skyddar äldre mot covid-19

Publicerad: 18 november 2020, 13:40

Foto: Pfizer

Nu presenterar Pfizer/Biotech slutdata för sitt vaccin mot det nya coronaviruset. Skyddet är fortsatt mycket högt och det gäller även äldre.


Ämnen i artikeln:

PfizerDet nya coronavirusetVaccinEMA

I förra veckan presenterade bolagen tidiga data från samma fas 3-studie. Baserat på de 96 första fallen av symtomgivande infektion med det nya coronaviruset var skyddseffekten då 90 procent. 

När forskarna nu analyserat slutsumman av 170 fall drar de enligt ett pressmeddelande slutsatsen att skyddseffekten av vaccinet var 95 procent. Detta gäller från och med fyra veckor efter att den första av två doser tagits. 

Hos personer över 65 år var skyddet 94 procent, vilket därmed kan skingra en del tvivel mot att vaccinet inte skulle vara lika effektivt i den mest sårbara åldersgruppen. Vidare uppger bolagen att skyddet var det samma oavsett kön eller etnisk grupp. 

Företagen uppger också att vaccinet var vältolererat och att inga allvarliga säkerhetssignaler hittills uppdagats. 

Ingen siffra ges för skyddseffekten mot allvarliga infektioner, men denna förefaller inte skilja sig särskilt mycket från effekten i stort. Av tio sådana allvarliga infektioner inträffade nio i placebogruppen och en i vaccingruppen.

Ännu är uppföljningstiden för kort för att säga något om hur långvarigt skyddet är. 

Pfizer har redan en ansökan om godkännande inne hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och nu uppger företaget att man mycket snart ska skicka in en ansökan till den amerikanska kontrollmyndigheten FDA. 

Företagen förväntar sig kunna producera 1,2 miljarder doser av vacciner under 2021, enligt pressmeddelandet. 

Relaterat innehåll

Resultatet är mycket lovande” 

Positiva vaccinresultat från Moderna

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev