fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Plan klar för massvaccination av stockholmare

Publicerad: 15 oktober 2020, 11:20

Region Stockholm behöver 3,7 miljoner doser vaccin. Ella Bohlin (KD) är vårdutvecklingsregionråd. Foto: Anna Molander, Getty Images

3,7 miljoner doser behövs till regionen. I dag presenterades hur en storskalig vaccinering ska gå till i Stockholm, när ett vaccin mot covid-19 finns.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Stockholm

SH


Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd och ordförande i vårdens kunskapsstyrningsnämnd, informerade vid en pressträff på torsdagen hälso- och sjukvårdsförvaltningens plan för vaccinering. 

– Det kommer att bli samma organisation som vid vaccineringen mot säsongsinfluensa, sa Ella Bohlin. 

Det innebär att utförarna av vaccinering blir de aktörer som är inne i vårdvalssystemet och alltså vaccinerar i dag: husläkarverksamheter, privata vaccinatörer och sjukhus.  

En viktig skillnad blir dock att vaccinering kommer att ske via ett bokningssystem via 1177, och inte genom drop-in som influensavaccineringen tidigare gått till. Detta för att undvika fulla väntrum som kan bidra till smittspridning. 

– Vaccinationen mot säsongsinfluensan under november till februari, och som i år också kommer att ske med tidsbokning, blir ett test för att se hur det fungerar, säger Ella Bohlin. 

Målet för Region Stockholm är att alla invånare över 18 år som vill ska få vaccin men ordningen kommer att ske enligt en tydlig prioritering. Allra först erbjuds riskgrupper, personer över 70 år samt personal inom omsorg och hälso- och sjukvården. 

Därefter erbjuds övriga personer över 18 år, men lite äldre kommer att få gå före. Barn kommer inte att vaccineras i den första fasen. 

– Ett troligt scenario är att vaccin kommer att levereras stegvis. Vi har beräknat att vi behöver 3,7 miljoner doser, för att alla som vill ska få två doser, säger Ella Bohlin. 

Extra förbrukningsmaterial, som exempelvis sprutor, har beställts. 

– Vi bedömer att regionen kommer att kunna klara av en massvaccinering, säger Ella Bohlin. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev