Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Platta minskade inte antalet sårinfektioner vid hjärtkirurgi

Publicerad: 18 augusti 2010, 13:54

En ny amerikansk studie går på tvärs med svensk forskning som visat att sårinfektionerna efter hjärtkirurgi blir färre om en platta med antibiotika läggs i operationssåret.


Det var år 2005 som forskare vid Universitetssjukhuset Örebro och Universitetssjukhuset i Linköping i en stor randomiserad studie visade att infektionerna i operationsområdet efter hjärtkirurgi minskade med runt 50 procent vid användning av en platta med antibiotikumet gentamicin. Plattan, som är gjord av kollagen, placeras i operationssåret innan det sys ihop. I dag är den godkänd i 54 länder, enligt amerikanska forskare som nu utvärderat metoden.

Deras studie omfattar 1 502 hjärtkirurgipatienter som hade hög risk att utveckla sårinfektion efter operation, på grund av att de hade diabetes eller fetma, eller både och.

Samtliga studiedeltagare fick standardbehandling inklusive systemisk antibiotika i förebyggande syfte. Hälften lottades till att därutöver få en platta med gentamicin inlagd, medan resten inte fick det.

När antalet infektioner i operationsområdet följdes upp efter 90 dagar såg forskarna ingen signifikant skillnad mellan grupperna. Av patienterna som fått en antibiotikaplatta inlagd hade 8,4 procent drabbats, jämfört med 8,7 procent i kontrollgruppen.

Forskarna anser att deras resultat direkt motsäger tidigare data angående hur effektiva dessa plattor är för att förhindra infektioner efter hjärtkirurgi.

Angående skillnaderna jämfört med de svenska resultaten påpekar de amerikanska forskarna att det finns viktiga skillnader i hur de två studierna utförts, bland annat när det gäller vilka kvalitetsmått som använts.

Den aktuella studien publiceras i veckans utgåva av tidskriften Jama och är genomförd av forskare vid Duke University Medical Center i Durham, USA.

Läs originalartikeln:

Jama 2010; 304: 755-762

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev