Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Pneumokockvaccin kan öka spridning av ökänd bakterie

Publicerad: 7 september 2010, 20:00

Barn som vaccinerades med pneumokockvaccin hade ökad risk att bli infekterade av en potentiellt svårbehandlad pneumokockbakterie som inte täcktes av vaccinet, enligt en ny studie. (Ny version 10 september kl 9.27.)


I många länder där man har infört vaccination mot pneumokocker har man sett en ökad spridning av den pneumokockstammen 19A. Bakterien kan orsaka invasiv pneumokocksjukdom och förknippas i en del länder med särskilt svårbehandlade infektioner. Men den ingår inte i de vacciner som fram tills nyligen används i vaccinationsprogrammen.

Den ökade spridningen har därför antagits bero på att bakterien har fått ökat spelrum när övriga pneumokockstammar minskar på grund av vaccinationsprogrammen. Men forskare har inte kunnat utesluta att orsaken är naturliga variationer i sammansättningen av pneumokockstammarna eller olika selektionstryck av antibiotika i olika länder.

Nederländska forskare visar nu att det sannolikt ändå är införandet av vaccinationsprogram som har banat väg för den ökade förekomsten av pneumokocker av typen 19A.

De undersökte data i en randomiserad studie där ett så kallat sjuvalent pneumokockvaccin jämfördes mot placeboinjektioner.

Slutsatsen är att barn som under första levnadsåret fick tre vaccindoser i ökad utsträckning bar på bakterier av serotyp 19A i näsa och svalj. Upp till två års ålder påtfräffades sådant bärarskap hos 16,2 procent av barnen i vaccingruppen jämfört med 9,2 procent i kontrollgruppen.

Forskarnas slutsats är att nyare typer av vaccin som även inkluderar serotypen 19A kan förbättra möjligheterna att skydda mot pneumokockinfektioner.

Under året har ett sådant vaccin, Prevenar 13, införts i vaccinationsprogrammen i tio landsting i Sverige, däribland Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen. Flera landsting använder dock ett vaccin, Synflorix, där serotypen 19A inte ingår.

Sven Arne Silfverdal, barnhälsovårdsöverläkare i Västerbottens län, tycker att studien är intressant.

– I vårt land har vi hittills inte sett samma problem med antibiotikaresistens hos 19A som finns i till exempel södra Europa. Men om sådana resistena stammar skulle komma hit då kan det bli ett bekymmer. Och då skulle också argumenten bli tyngre för att välja Prevenar 13 i vaccinationsprogrammen. Samtidigt finns det andra överväganden som landsting gör när man upphandlar vaccin, som pris och eventuellt skydd mot andra typer av infektioner än invasiv pneumokocksjudom.

Han poängterar betydelsen av epidemiologisk bevakning av bärarskap och att serotypningar görs på isolaten.

– När vissa serotyper försvinner genom vaccination kommer andra fram och tar deras plats, och sannolikt kommer serotyper som nu inte finns i våra vacciner att dyka upp men vår förhoppning är att de är mindre invasiva. Den pågår en utveckling av nya vacciner med ett bredare skydd som inte är begränsade till serotyperna, säger Sven Arne Silfverdal.

Den aktuella studien publiceras i förra veckans utgåva av  tidskriften Jama.

Läs abstract till studien:

Jama 2010; 304: 1099–1106

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev