Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Porrbranschens attityd till hiv oroar sjukvårdsmyndigheter

Publicerad: 15 juni 2009, 11:48

Porrbranschens attityd till hiv oroar sjukvårdsmyndigheter

Foto: Foto: Photos.com

Hälsovårdsmyndigheter i USA tar strid för att stoppa spridningen av hiv inom porrindustrin.


Porrindustrin i USA är koncentrerad till San Fernando Valley i Kalifornien. Sedan 2004 finns 22 bekräftade fall där skådespelare har smittats med hiv, skriver New York Times.

Det senaste exemplet är en kvinna som testades positivt på en särskild klinik för porrskådespelare. Dagen efter att hon fick beskedet spelade hon in en ny film. Trots påtryckningar har de lokala hälsovårdsmyndigheterna inte fått veta hennes namn.

– Vi har en industri som utsätter de anställda för livshotande sjukdomar i jobbet. Det är upprörande och otidsenligt, säger den lokale hälsovårdsdirektören Jonathan Friedman till New York Times.

Enligt myndigheterna gör produktionsbolagen som låter sina skådespelare spela in sexscener utan kondom sig skyldiga till brott mot arbetsmiljölagarna. Nu kommer förnyade krav på en tydligare lagstiftning.

Vid sidan av porrskådespelarnas hälsa oroar sig kritikerna för att frånvaron av kondomer ska påverka dem som ser filmerna.

– De sänder ut ett fruktansvärt budskap till unga om att den enda sortens sex som räknas är osäkert sex, säger Michael Weinstein, ordförande i organisationen Aids Healthcare Foundation, till New York Times.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev