Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Positiv virustrend håller i sig i Sverige

Publicerad: 4 augusti 2020, 12:39

Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge. Det senaste dygnet har tre nya dödsfall i covid-19 rapporterats. För intensivvården innebär det fortsatt andrum.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetFolkhälsomyndigheten

Totalt har 81 181 personer bekräftats smittade i Sverige, varav 5 747 avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten. Just nu vårdas 38 covid-patienter i respirator, men utvecklingen för Sverige gällande antalet patienter som läggs in är fortsatt positiv.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

I nuläget görs vissa dagar inga nya inläggningar alls.

Den positiva utvecklingen i Sverige kontrasterar mot den på många håll mörka utvecklingen i delar av världen. Den globala kurvan pekar fortsatt uppåt.

– Tyvärr har vi lite samma trend i Europa även om det är på en annan nivå, säger Tegnell och nämner Tyskland, Nederländerna och Danmark som länder som börjar få fler fall, säger Anders Tegnell.

Han svarar på en fråga från en journalist om varför Sverige inte inför en rekommendation om att bära munskydd:

– Just nu har vi en nedgång av antalet fall i Sverige och då är munskydd kanske inte rätt drag. Får vi problem igen kan vi titta på munskydd precis som vi tittar på andra åtgärder.

Anders Tegnell återupprepar de råd som gäller och säger att man under hösten med tanke på den ökade spridningen i andra länder ska fortsätta att jobba hemifrån.

– Det här är en sjukdom som vi kommer behöva ha omkring oss under en lång tid. Det som kan förändra det är vaccin. Att tro att vi är säkra för att vi har haft få fall under två veckor är en farlig illusion, säger han.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev