torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Positiva data för ännu ett coronavaccin

Publicerad: 29 januari 2021, 13:11

Det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax uppger att deras vaccinkandidat mot covid-19 har en effektivitet på närmare 90 procent. Arkivbild.

Foto: MarsBars

Det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax uppger att deras vaccinkandidat mot covid-19 har en effektivitet på närmare 90 procent.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Det handlar om preliminära resultat från en fas 3-studie där fler än 15 000 personer från Storbritannien deltog. Knappt en fjärdedel av deltagarna var över 65 år. 

I studien uppvisade vaccinkandidaten en effektivitet på 89,3 procent. De två vaccinerna som redan används mot covid-19 i Europa, och som tillverkas av Moderna och Pfizer/Biontech, har en effektivitet runt 95 procent.

Enligt Novavax har deras vaccinkandidat även hög skyddseffekt mot den brittiska muterade varianten av viruset, runt 86 procent. Man presenterar även data från en pågående fas 2-studie i Sydafrika där en annan smittsam virusvariant sprids, och här låg skyddseffekten med vaccinet endast på 60 procent. Effekten blev ännu något lägre när man även inkluderade personer med hiv.

Novavax vaccinkandidat mot covid-19 är proteinbaserat. De två andra vaccinerna mot sjukdomen som hittills används i Europa har utvecklats med hjälp av mRNA-teknik. 

För tillfället förhandlar Europakommissionen intensivt med olika läkemedelsbolag för att kunna ha en bred portfolio av flera olika vacciner mot covid-19. Kommissionen skriver på sin hemsida att man har samtalat med Novavax, och förhoppningen är att läkemedelsbolaget ska kunna leverera runt 200 miljoner doser av sitt vaccin. 

Läs mer

Modernas coronavaccin godkänt inom EU 

Pfizers vaccin får klartecken av EMA 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev