Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Positiva reaktioner på kommitténs val av pristagare

Publicerad: 6 oktober 2008, 13:41

Reaktioner och kommentarer på årets medicinpristagare strömmar nu in.


- Det är fantastiskt roligt. Harald zur Hausen är en person som verkligen är värd att få Nobelpriset efter att ha upptäckt och klargjort HPV. Det är också ett erkännande för forskningen kring HPV, säger Sven-Eric Olsson, docent och överläkare vid Danderyds sjukhus.

Sven-Eric Olsson har deltagit i utvärderingen av Gardasil, ett av de två vacciner mot HPV-infektion som upptäckten lett fram till.

Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar vid Hiv-centrum på infektionskliniken, Karolinska institutet i Huddinge, är positiv till det ökade fokuset på hiv som han hoppas priset till Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier ger upphov till.

- Hivforskningen har varit mycket framgångsrik vad gäller behandling som kan användas i höginkomstländer. Det är däremot svårt att få ut den här behandlingen i låg- och medelinkomstländer. Hivepidemin sprider sig fortfarande kraftigt framför allt i låginkomstländer och därför är det viktigt att Nobelkommittén nu sätter strålkastarljuset på sjukdomen. Jag hoppas att det här stimulerar forskare och anslagsgivande myndigheter att öka fokus på hiv, säger han.

Nobelpriset delas av tre

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev