Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Positiva vaccinresultat från Moderna

Publicerad: 16 november 2020, 12:54

Moderna är det andra bolaget inom en vecka som presenterat positiva resultat från pågående vaccinstudier.

Foto: GettyImages

Det amerikanska läkemedelsföretaget Moderna meddelar att deras potentiella vaccin mot covid-19 i tester visat sig skydda till 94,5 procent. Nu tittar EMA på bolagets vaccinkandidat.


Ämnen i artikeln:

VaccinDet nya coronavirusetEMACovidvaccin

Moderna är det andra bolaget inom en vecka som presenterat positiva resultat från sina pågående vaccinstudier som befinner sig i en slutfas av testerna.

Enligt ett pressmeddelande från Moderna har man analyserat de 95 första fallen av covid-19 i ett pågående fas 3-program med företagets vaccin. 90 av dessa 95 fall inträffade i placebogruppen, vilket ger en effektivitet på 94,5 procent. 

Resultaten ger en möjlig vink om att vaccinet också skyddar mot svåra sjukdomsfall. Av de 95 fallen gällde 11 allvarlig sjukdom och samtliga dessa återfanns i placebogruppen.

I förra veckan meddelade Pfizer och Biontech att deras vaccinkandidat var 90 procent effektivt i att förebygga sjukdomen.

Det europeiska läkemedelsverket EMA meddelar i dag också att man startat en utredning av Modernas vaccin inför ett framtida eventuellt godkännande. Det gör Moderna till den tredje vaccinkandidaten som nu granskas av EMA.

Sedan tidigare granskar EMA vaccinkandidater från företagen Astra Zeneca och Pfizer. 

Granskningarna sker löpande enligt så kallad ”rolling review”, vilket innebär att myndigheten börjar med att titta på prekliniska data och initiala kliniska data innan resultat från avgörande fas 3-prövningar finns tillgängliga. 

Samtliga vaccin som nu granskas inriktar sig på att kroppen ska lära känna igen det så kallade spikeproteinet på sars-cov-2. 

Artikeln är uppdaterad med mer fakta om Modernas vaccinprövning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev