Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Positivt för antikroppscocktail

Publicerad: 11 oktober 2021, 13:20

Antikroppskombinationen reducerar risken för allvarlig sjukdom och död för personer med mild till måttlig covid-19 enligt pressmeddelande från Astra Zeneca

Foto: Getty Images

En fas 3-studie av Astra Zenecas långverkande ”antikroppscocktail” visar att den reducerar risken för allvarlig sjukdom och död för personer med mild till måttlig covid-19.


Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaCovid-19

Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Cocktailen, som kallas för AZD7442, reducerade risken att utveckla allvarlig sjukdom eller död med 50 procent för patienter som burit på symptom i sju eller färre dagar, detta jämfört med placebo. Allvarlig sjukdom eller död hade efter 29 dagar drabbat 4,4 procent av deltagarna som fått cocktailen jämfört med 8,9 procent i placebogruppen.

Läs även: Antikroppsläkemedel kan bli komplement till vaccin mot covid-19 

Läkemedlet, som ges via två intramuskulära injektioner, är främst tänkt att användas av personer med hög risk att sjukdomen förvärras.  I dag finns redan liknande antikroppsläkemedel men som dock tas via intravenös infusion. En intramuskulär injektion skulle vara mer lämpligt att ge inom öppenvården.

Den 5 oktober ansökte Astra Zeneca om ett så kallat nödgodkännande för antikroppsbehandlingen hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev