Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Pressade vårdanställda klarade vaccineringen bra

Publicerad: 8 september 2010, 13:09

Pressade vårdanställda klarade vaccineringen bra

Foto: Foto: Photos.com

Vårdpersonalen i Västra Götalandsregionen utsattes för stor press under massvaccineringen mot svininfluensan. Trots det blev insatsen framgångsrik, enligt en ny rapport.


Totalt vaccinerades omkring 923 000 personer i Västra Götalandsregionen mot svininfluensan, A(H1N1). Nu har regionen låtit Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap utvärdera insatsen.

Forskarnas slutsats är att massvaccineringen blev lyckad. Samtidigt är bilden av pandemin tvetydig.

– I det statistiska materialet framstår svininfluensaepidemin som bagatellartad, men i intervjumaterialet framkommer att många som arbetade i sjukvården upplevde situationen som tidvis mycket pressad. Dels för att effekterna av svininfluensan inte var kända och många människor krävde information som inte var möjlig att ge, dels för att flera unga människor hamnade på intensivvården, vilket är mycket ovanligt för en vanlig influensa, säger docent Staffan Thorpenberg i ett pressmeddelande.

Ett av problemen var att de vårdanställda inte visste exakt hur de skulle agera. Därför vill forskarna lyfta fram den vaccinationsmanual som producerades av Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet.

– Vården överöstes med osorterad information från nationell, regional och lokal nivå. Vi föreslår att vaccinationsmanualen marknadsförs som vårdenheternas primära informationskälla, säger professor Lars Edgren i pressmeddelandet.

Läs rapporten:

”Den nya influensan A(H1N1) i VGR” (i PDF-format)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev