tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Prisas för sitt vägledande arbete om hiv och hepatit

Publicerad: 23 september 2015, 13:34

Folkhälsomyndigheten har i dag fått Brukarvänspriset för arbetet med att minska smittspridningen av hiv och hepatit hos personer som injicerar droger.

Ämnen i artikeln:

Hepatit

Det är Svenska Brukarföreningen, SBF, som årligen delar ut pris till en person, organisation eller grupp som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att förbättra situationen för de människor som utgör SBFs medlemskollektiv.

Myndigheten hyllas för vägledningen ”Hälsofrämjande och förebyggande arbete med hepatit och hiv för personer som injicerar droger” och som publicerades i januari. Skriften lyfter fram vikten av att på ett strukturerat sätt att arbeta hälsofrämjande för att förhindra smittspridning av svåra och livshotande infektionssjukdomar i den här gruppen.

Vägledningen beskriver en rad åtgärder, så kallades lågtröskelverksamheter, som har vetenskapligt visad effekt. Det kan vara allt från sprutbytetsprogram och vaccination till testning och rådgivning.

Berne Stålenkrans är ordförande i Svenska Brukarföreningen och är mycket nöjd med valet av årets pristagare.

– Vi har fått vara med under hela arbetsprocessen och vi upplever verkligen att de har lyssnat på oss. Ett exempel är språket. Inte någonstans används ordet missbrukare, utan personer som injicerar droger, säger han till Dagens Medicin.

Priset delades ut till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i samband med Svenska Brukarföreningens seminarium 2015 som i dag onsdag gick av stapeln i Bonnierhuset. Över 150 personer från frivilligorganisationer, vården, myndigheter och medlemmar deltog.

Svenska Brukarföreningen

En ideell organisation som stödjer narkotikaanvändare av lagliga och illegala preparat som har, eller vill ha, underhållsbehandling för sitt opiatberoende eller andra droger.

Relaterat material

”Det allra viktigaste är att det blir lite verkstad”

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev