söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Privat bekostade covid-vaccin till barn ses över

Publicerad: 20 april 2023, 13:33

Nu ska regeringen se över om privata aktörer ska ges möjlighet att erbjuda vaccin mot covid-19 till den här gruppen.

Foto: Adam Ihse / TT

Efter att Folkhälsomyndigheten slutade rekommendera covid-vaccin till barn har det inte varit möjligt för föräldrar att få sina barn vaccinerade i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Vaccin

TT


Det har gjort att en del föräldrar – som ändå har velat vaccinera sina barn – har åkt utomlands, något Ekot tidigare rapporterat om.

– Den här situationen är otillfredsställande, sade socialminister Jakob Forssmed (KD) på en presskonferens på torsdagen.

Nu ska regeringen se över om privata aktörer ska ges möjlighet att erbjuda vaccin mot covid-19 till den här gruppen. Detta skulle i så fall ske på egen bekostnad för den som vaccineras och under förutsättning att det finns ett nationellt överskott på vaccin.

Läs också: Kunskapen om postcovid ska höjas

Rekommendationen om att vaccinera barn mellan 12 och 17 år mot covid-19 togs bort den 1 november 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar i dagsläget endast vaccin för barn i vissa grupper i samråd med läkare.

Fakta: Så ser vaccinrekommendationen ut

De som är 80 år och äldre, samt boende på särskilt boende, rekommenderas två doser under perioden den 1 mars 2023 och den 29 februari 2024.

De som är 65–79 år och personer i riskgrupp från 18 år rekommenderas en dos under perioden, i första hand inför höst- och vintersäsongen.

De som är 50–64 år rekommenderas en dos.

De som är 18–49 år rekommenderas ingen påfyllnadsdos.

Man kan även ta en dos om man till exempel lever nära en äldre person eller personer i riskgrupp.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev