Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Problem för malariamedel

Publicerad: 8 december 2008, 16:01

De första fallen av klinisk resistens mot ett malariamedel baserat på växtsubstansen artemisinin har upptäckts i Kambodja. Det rapporterar forskare i dag.


Läkemedel baserade på växtsubstansen artemisinin har länge varit en hörnsten i den globala kampen mot malaria. Medan malariaparasiten i olika utsträckning har utvecklat resistens mot i stort sett alla andra läkemedel som riktats mot den har de artemisininbaserade läkemedlen klarat sig undan.

 Det finns visserligen rapporter i den vetenskapliga litteraturen där forskare funnit parasitstammar som i provrörsförsök är resistenta mot artemisininbaserade läkemedel. Nu rapporterar dock en grupp forskare från Österrike, Thailand och Kambodja de första fallen där patienter inte längre svarar på artemisininbehandling på grund av resistensutveckling.

I en studie som i dag, måndag 8 december, publiceras i New England Journal of Medicine lottade de 94 vuxna som drabbats av okomplicerad infektion av malariaparasiten Plasomodium falciparum till behandling med artemisininderivatet artesunat eller kombinationsbehandling med kinin och tetracyklin. Patienterna kom alla från Battambangprovinsen i västra Kambodja.

Av de 60 patienter som lottades till behandling med artesunat drabbades 4 av återfall av parasiter i blodet inom 28 dagar efter behandlingens början. 2 av dessa patienter ansågs ha artemisininresistenta infektioner efter att forskarna bland annat undersökt nivåerna av artemsinin i blodet och parasiternas känslighet mot artemisinin i provrörsförsök.

 Forskarna understryker dock att artesunatbehandlingen var effektiv hos det stora flertalet patienter i studien och att resistensutveckling inte ännu verkar vara ett spritt epidemiologiskt problem. Men de två fallen av resistens är ändå ett bekymmer, menar de.

Läs rapport i New England Journal of Medicine

Evidence of Artemisinin-Resistant Malaria in Western Cambodia

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev