Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Problem med utrotning av tropisk sjukdom

Publicerad: 9 Februari 2018, 14:20

Forskaren Oriol Mitjà tar ett blodprov på en patient som drabbats av framboesi med ett sår vänster ben.

Foto: David Fontseca

Massbehandling med antibiotika mot den smittsamma sjukdomen frambosei, som ibland kan ge handikappande missbildningar, verkar inte vara så effektivt som forskare hoppats på, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Resultaten är därmed ett litet bakslag för världshälsoorganisationen WHO, som har ett program för att utrota framboesi och där just antibiotikabehandling av samtliga individer i utsatta områden är en central komponent.

Framboesi orsakas av en variant av syfilisbakterien Treponema pallidum. Sjukdomen kan ge sår på huden och även ge svår ledvärk.

I den nya studien har forskare följt upp resultaten av massbehandling av befolkningen på en ö i Papua Nya Guinea. Visserligen var de initiala resultaten bra när antibiotikumet azitromycin gavs i engångsdos till 13 500 personer, motsvarande 85 procent av befolkningen.

Men sedan dök sjukdomsfall upp igen hos personer som inte fått del av massbehandlingen och som sannolikt haft en latent icke-symtomgivande sjukdom. En del nya sjukdomsfall härrörde också från inflyttade personer. Forskarna såg också de första tecknen på att bakterien blivit motståndskraftig mot azitromycin.

Den här resistensen var inte vanligt förekommande men måste övervakas noggrant framöver, framhåller forskarna. Samtliga fall har dock hittills kunnat lösas genom behandling med ett annat antibiotikium.

– Våra fynd pekar på vikten av att verkligen behandla samtliga invånare för att vara säkra på att nå latenta infektioner. Det kan också bli nödvändigt att ge upprepade massbehandlingar, säger studiens försteförattare Oriol Mitjà i ett pressmeddelande från Lancet.

Han är verksam vid Barcelona Institute for Global Health, Spanien.

WHOs plan är att utrota sjukdomen till år 2020. Tidigare försök att utrota sjukdomen har misslyckats.

Enligt forskarna bakom studien bor mer än 89 miljoner människor i områden där framboesi finns. Varje år rapporteras sjukdomen orsaka runt 100 000 fall av kroniska sår, vilket framför allt orsakar lidande hos barn.

Läs abstract till studien:

Oriol Mitjà med flera. Re-emergence of yaws after single mass azithromycin treatment followed by targeted treatment: a longitudinal study. Lancet, publicerad online den 8 februari 2018. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30204-6

Relaterat material

Möjligt att enkelt utrota bakteriesjukdom

Columbus tog syfilis till Europa

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev