Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Proteinvaccin övertygar inte tveksamma

Publicerad: 18 mars 2022, 07:32

Proteinvaccinet Nuvaxovid verkar hittills inte locka mRNA-tveksamma till att vaccinera sig.

Foto: Jessica Gow

Förhoppningen att ett nytt vaccin mot covid-19 ska bidra till att fler vill ta sprutan verkar hittills inte ha infriats.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenToppnyheter

Proteinvaccinet Nuvaxovid har tagits fram på ett mer traditionellt sätt än mRNA-vaccinerna och andra vaccin som hittills använts mot covid-19. Folkhälsomyndigheten har hoppats att det ska få fler som varit tveksamma till den relativt nya mRNA-tekniken att vilja vaccinera sig.

Regionerna har också rekommenderats att ge dem som inte vaccinerat sig möjlighet att välja det proteinbaserade vaccinet som nyligen börjat användas.

Men enligt fem regioner som Sveriges Radio Ekot varit i kontakt med har efterfrågan på proteinvaccinet hittills varit låg.

Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, tror inte att typen av vaccin är särskilt viktigt för dem som är skeptiska till att vaccinera sig.

– De personer som är ovaccinerade vill nog fortsätta vara ovaccinerade, säger hon till Ekot.

Det är heller inget stort antal doser som hittills givits av Nuvaxovid i Sverige. Fram till den 15 mars handlar det om totalt 69 doser, enligt siffror som Life Science Sweden begärt ut från Folkhälsomyndigheten.

Merparten gavs vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, som har de enda klinikerna i Region Stockholm som i dag erbjuder det nya vaccinet.

– Det finns några personer som har hört av sig och som har väntat på det här vaccinet, med just den här teknologin. Men jämfört med hur många som har vaccinerats i regionen är det ett väldigt litet antal, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i regionen, till Life Science Sweden.

Folkhälsomyndigheten ser fortfarande Nuvaxovid som ett bra komplement till övriga covidvacciner. Det kan också vara ett alternativ för personer som fått allergiska reaktioner av mRNA-vaccinerna eller inte utvecklat tillräcklig immunitet av dem.

Läs också: Förändringar i hjärnan hittades efter covid-19 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev