Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

RA-läkemedel gav effekt mot covid-19

Publicerad: 14 september 2020, 13:53

Tilläggsbehandling med det antiinflammatoriska läkemedlet baricitinib kunde påskynda tillfrisknandet vid covid-19 med en dag, enligt preliminära data från en amerikansk studie.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Det är läkemedelsföretaget Lilly som går ut med nyheten i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen svensk tid. Företaget har samarbetat med den amerikanska federala myndigheten Natonal Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID, som har drivit studien.

NIAID ligger också bakom den uppmärksammade studien där det antivirala läkemedlet remdesivir visade sig påskynda tillfrisknandet hos sjukhusvårdade covidpatienter med fyra dagar, jämfört med placebo.

I den nu aktuella studien, som omfattar mer än 1 000 sjukhusvårdade patienter, undersöktes kombinationseffekten av att ge baricitinib tillsammans med remdesivir, jämfört med att ge placebo plus remdesivir.

Enligt Lilly gick det att skriva ut patienterna från sjukhuset en dag snabbare bland dem som fått kombinationsbehandlingen, jämfört med i kontrollgruppen. Effektstorleken förefaller därmed vara mindre jämfört med den första av NIAID:s remdesivirstudier.

Resultaten i den nya studien är än så länge bara kommunicerade i ett pressmeddelande. Mer detaljer från studien, kring exempelvis data på överlevnad, kommer i en framtida publikation i en referentgranskad tidskrift.

Lilly driver även en egen fas 3-studie med baricitinib som tillägg till en annan behandling mot covid-19.

Barcitinib (Olumiant) har i dag marknadsgodkännande vid reumatoid artrit. Det är en tablettbehandling som i Sverige är subventionerad för patienter som inte svarar på TNF-hämmare.

Relaterat material

Remdesivir globalt tillgängligt i oktober

Frågetecken kvarstår kring remdesivir

EMA rekommenderar godkännande av remdesivir

Remdesivir förordas innan respiratorvård

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev