tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Regeringen väntar med beslut om vaccin mot hepatit B

Publicerad: 17 september 2015, 11:02

Regeringen kommer inte att fatta något beslut nu i frågan om att låta vaccinera alla barn mot hepatit B. I stället vill man ha mer underlag.

Ämnen i artikeln:

HepatitVaccin

Frågan om huruvida hepatit B bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet har diskuterats under många år. Socialstyrelsen har sedan tidigare rekommenderat att alla barn skulle vaccineras men något beslut har inte kommit. Däremot bestämde förra regeringen 2013 att det behövdes mer underlag, och nu vill alltså även den nuvarande regeringen ha mer på fötterna.

– Tyvärr är det så. Vi kommer att ge Folkhälsomyndigheten detta uppdrag inom kort, sa statssekreterare Agneta Karlsson (S) i en paneldebatt om vacciner arrangerad av Dagens Medicin Agenda på onsdagen.

Enligt Karlsson väntas uppdraget bli färdigformulerat under hösten och själva underlaget sannolikt till våren. Folkhälsomyndigheten har sedan 1 juli i år helhetsansvar för vaccinfrågorna i Sverige och har tagit över Socialstyrelsens arbetsuppgifter och ansvar.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar sedan 1992 att alla länder i världen om möjligt ska införa vaccinet i sina program med det långsiktiga målet att utrota sjukdomen.

Relaterat material

Beslut om hepatitvaccin dröjer

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev