Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Region Dalarna får rätt om vaccinationskrav

Publicerad: 2 mars 2022, 09:33

Medarbetare inom Region Dalarna måste vara vaccinerade, enligt ett beslut från regionstyrelsen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Förvaltningsrätten i Falun avslår överklagandena mot Region Dalarnas beslut om att medarbetare ska kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis, rapporterar dt.se. (2 kommentarer)


Ämnen i artikeln:

Region DalarnaVaccinCoronakrisenToppnyheter ArbetslivI korthetToppnyheter

Beslutet fattades av regionstyrelsen i december förra året och innebär att uppvisande av vaccinationsbevis krävs av befintlig personal men även vid nyanställningar, praktik och andra typer av uppdrag.

Enligt regionen har det kommit in 115 överklaganden av beslutet men nu har alltså förvaltningsrätten gett regionen rätt genom att konstatera att det inte strider mot någon lag eller annan författning.

”Den här domen är principiellt viktig för oss men även för övriga Sverige. Trots visst motstånd tog Region Dalarna täten i den här frågan. Det känns nu bra att få bekräftelse på att vår etiska kompass var rätt kalibrerad”, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

Läs också: Dalarna vill gå vidare med vaccinationskrav på vårdpersonal 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-03-04

Jag undrar hur har beslutsfattarna vid domen resonerat kring mänskliga rättigheter i tanke FN Agenda 2030 och i relation till individens rätt till okränkbarhet? Enligt hälso och sjukvårdslagen är intag av medicin frivilligt. Endast vid LPT - lagen om tvångsvård - är det tillåtet med tvångsmedicinering och det tillämpas t ex på rättpsyk vid mycket svårt sjuka patienter. Tacksam för ytterligare vägledning och i tanke på medarbetare som fick allergiska reaktioner av tillgängliga vacciner i Sverige - varvid de inte kan ta vacciner som finns i Sverige just nu. Och när proteinvacciner som kan var alternativ för allergiker - inte finns i Sverige än. 

Leg specialistsjuksköterska med flerårig klinisk erfarenhet

 

2022-03-04

Hej, varmt tack för er artikel och det intressanta beslutet. Jag undrar om ni vet hur resonerade man kring medarbetare som fick allergiska reaktioner av de tillgängliga vacciner i Sverige: Pfizer, Moderna och Astra. Vissa allergiker kan inte ta dessa vacciner - och när jag kontrollerade nyligen kan proteinbaserade vacciner vara ett bra alternativ för dessa individer men även för äldre och har fördelen att de skyddar kanske lite längre. Problemet är att vaccinerna inte kommit till Sverige än men skulle beställas enligt info på Regeringens hemsida i december-21. Tacksam för er feedback. Med vänlig hälsning, erfaren sjuksköterska. 

Leg specialistsjuksköterska med flerårig erfarenhet av kliniskt arbete

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev