söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Region Dalarna kan stoppa Modernas vaccin

Publicerad: 13 januari 2021, 10:40

Region Dalarna tänker inte inleda vaccineringen med Modernas vaccin utan ett besked om ansvar för ersättning vid skada. Regeringen förbereder ett uppdrag till Kammarkollegiet i väntan på att lagstiftning är på plats, svarade socialministern vid dagens pressträff.

Region Dalarna kommer inte använda Modernas vaccin så länge beslut om försäkring dröjer. SKR uppmanar regeringen att agera skyndsamt. Regeringen förbereder ett uppdrag till Kammarkollegiet.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion DalarnaLäkemedelCovid-19

T

TT


Socialminister Lena Hallengren (S) har lovat att staten ska täcka kostnaderna för eventuella biverkningar av vaccinet. Vid en pressträff i dag, onsdag, fick hon återigen frågan om vem som ersätter kostnader om det uppstår komplikationer med något av vaccinen.

– Den 11 december var regeringen tydlig med att om det skulle vara ett vaccin som ger biverkningar och som inte ingår i läkemedelsförsäkringen så ska motsvarande ersättning kunna ges av staten. Regeringen förbereder ett uppdrag till Kammarkollegiet i väntan på att själva lagstiftningen är på plats, svarade hon vid pressträffen.

Men regeringens besked räcker inte, anser Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Dalarna.

– Vi kan inte hålla på att lyssna på vad olika ministrar säger på presskonferenser – ett beslut, tack, säger han.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, uppmanar nu regeringen att skyndsamt åtgärda problemet att Modernas vaccin inte ingår i läkemedelsförsäkringen.

– Innan regionerna påbörjar vaccinering med Modernas vaccin måste alla invånare vara trygga med att de kan få hjälp och ersättning i samband med eventuella biverkningar och skador som kan uppstå. Det ansvaret vilar på regeringen och vi behöver tydliga besked nu, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) lovade för en månad sedan att staten kommer att stå för kostnaderna för eventuella biverkningar och skador av Modernas vaccin, som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Men när vaccinet i dagarna börjar anlända till regionerna finns ingen lag eller något klart besked – något som gör att Region Dalarna inte tänker inleda vaccineringen med Modernas vaccin förrän ett sådant beslut finns, något som Ekot var först med att rapportera om.

– För en månad sedan sa man att man skulle ordna till det. Nu är vaccinet på väg och fortfarande har man inte levererat. Det är regeringen som ska kritiseras för sin senfärdighet, säger Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande, till TT.

TT: Regeringen har lovat att man ska stå för kostnaderna, är inte det tillräckligt?

– Hypotetiskt, om regeringen skulle falla i morgon – då är löftet värt noll. Det måste finnas ett beslut från regeringen där det klart och tydligt framgår att staten tar ansvar, inte ett löfte från en minister som kan ha fått sparken i morgon, det är jag inte intresserad av.

Ulf Berg säger att det hypotetiskt skulle kunna kosta Region Dalarna miljardbelopp om något gick fel med vaccinet.

– Du köper inte en bil för en halv miljon där bilförsäljaren säger ”vi fixar försäkringen nästa vecka” och så krockar du. Och då pratar vi bilar, här pratar vi människor. Nu tror vi inte att det ska gå fel, men du tror inte att du ska krocka heller när du åker ut med din nya bil.

Modernas vaccin väntas komma till Region Dalarna under torsdagen eller fredagen. Men så länge det inte finns ett beslut kommer det inte att användas.

– Jag lever fortfarande med en förhoppning att regeringen ska kunna haspla ur sig ett beslut så att vi vågar börja använda vaccinet. Men det är bråttom, säger Ulf Berg.

Till Ekot säger Lena Hallengren:

– Jag kan inte vara tydligare än att säga att regeringen garanterar att vi ska stå för den kostnaden. Att det ska inte vara någon skillnad om vaccinet omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen eller inte, och att det ska kunna ske retroaktivt.

Marie Carlsson/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev