Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Region Gävleborg slutar med Modernavaccin

Publicerad: 7 oktober 2021, 12:15

Region Gävleborg slutar använda Modernas vaccin mot covid-19. Arkivbild.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationerna mot covid-19 med Modernas vaccin pausas för personer som är 30 år eller yngre. I region Gävleborg går man dock längre och använder inte Moderna alls.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion GävleborgLäkemedelsverketRegion SkåneRegion StockholmRegion UppsalaRegion KronobergVästra GötalandsregionenFolkhälsomyndigheten

– Vi kommer inte att använda Moderna alls i vårt län, säger vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund till Sveriges Radios P4 Gävleborg. 

Läs mer: Vaccinering med Modernas covidvaccin stoppas 

Enligt regionens kommunikationsavdelning har beslutet tagits för att underlätta för vaccinationspersonalen och säkerställa en patientsäker vaccinationsorganisation, då det är ”många olika riktlinjer” gällande vaccinering med Moderna.

Tina Mansson Söderlund var inte förvånad över onsdagens besked från Folkhälsomyndigheten om att stoppa Moderna för personer under 30 år.

– Det kom inte alldeles överraskande. Man har ju pratat om att man sett en högre frekvens av denna ovanliga biverkan på Moderna, säger hon.

En rundringning som TT gjort visar att regionerna Skåne, Stockholm, Uppsala, Kronoberg och Västra Götaland alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och pausar vaccinering med Moderna endast för personer födda 1991 och senare.

Orsaken till onsdagens beslut från Folkhälsomyndigheten är att data pekar på ökad risk för inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck av Modernas vaccin. Den ökade risken syns främst hos unga vuxna och bland dem unga pojkar och män. Läkemedelsverket betonar dock att det handlar om en mycket sällsynt biverkning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev