Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Region Uppsala ber om hjälp av andra regioner

Publicerad: 21 april 2021, 13:56

Akademiska sjukhuset har fått ta emot fler och fler covidpatienter.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Patienter kommer att flyttas till sjukhus i mindre belastade regioner.


Ämnen i artikeln:

I korthetLasarettet i EnköpingAkademiska sjukhusetRegion UppsalaCovid-19Intensivvård

– Vi har nått maxtaket för vår kapacitet, och har därför bett om hjälp. Vi har nu fått positiva besked och räknar med att kunna omfördela patienter till andra delar av landet före helgen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande.

Det var vid ett extrainsatt möte med alla regioner som Uppsala fick klartecken om hjälp. Efter en längre tid av ökande tryck på både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping är situationen nu den svåraste sedan pandemin bröt ut. 

– Vi har just nu det värsta läget vi haft under hela pandemin på sjukhusen när det gäller antalet inneliggande. Personalen har redan gett allt och det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler patienter med nuvarande resurser. Samtidigt vet vi inte om vi nått toppen i våg tre. Vi behöver ta höjd för att kunna ta emot ytterligare patienter, och därför intensifierar vi samarbetet. Alla som behöver intensivvård ska kunna få det, och vi löser det tillsammans med de andra regionerna, säger Mikael Köhler.

Det är ännu inte klart hur många patienter som kommer att flyttas till andra delar av Sverige. Det ska man komma överens om i det regiongemensamma intensivvårdsnätverket.

Läs också: Covidtrycket i Uppsala når nya dystra rekordnivåer 

Dagens Medicin

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev