söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Region Värmland håller personal hemma

Publicerad: 11 mars 2020, 14:04

Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Efter ett beslut i måndags får medarbetare inom hälso- och sjukvården som varit i Italien eller andra utpekade riskområden för det nya coronaviruset, inte komma till jobbet.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion VärmlandSjukhuset i ArvikaSjukhuset TorsbyCentralsjukhuset i Karlstad

PH


Syftet med beslutet är enligt regionen att förebygga smittspridning inom verksamheten.

– Vi hade sportlov i vecka nio när situationen i Italien eskalerade och vi visste att många medabetare i vården hade varit där. Samtidigt märkte vi att vissa av de som sedan konstaterades vara smittade inte uppfattade sig som så sjuka att de kunde arbeta några dagar med symtom, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Åtgärderna är mer restriktiva än vad Folkhälsomyndigheten har gått ut med och kom i måndags, innan myndigheten hade höjt den svenska risknivån för smittspridning. Men Ingemar Hallén försvarar åtgärden med den situation som råder lokalt i Värmland.

– Vi håller självklart med grunderna i Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi uppmanar inte andra att vidta samma åtgärder. Men vi såg att skulle vi göra något så var det nu. Det är ett tillfälligt komplement som kommer att uppdateras och ändras utifrån situationen.

Han fortsätter:

– Utifrån att det just nu råder en speciell situation är det här att lägga ett extra patientsäkerhetsperspektiv.

Under tisdagen fattades också beslutet att införa besöksförbud på samtliga vårdavdelningar vid Region Värmlands tre sjukhus – Sjukhuset i Arvika, Sjukhuset i Torsby och Centralsjukhuset i Karlstad och på närvårdsavdelningarna i Kristinehamn och Säffle.

På onsdagen har 24 patienter infekterade med sars-Cov-2 konstaterats i Region Värmland. 23 av dem har koppling till Italien.

Relaterat material

MSB: Egna restriktioner kan skada förtroendet

Regeringen slopar karensdagen och ger en extra miljard till vården

”Vi höjer risken för spridning i Sverige till mycket hög”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev