lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Regioner: Covidstatistik kan vara missvisande

Publicerad: 13 januari 2022, 09:51

Minst tre regioner hört av sig till Folkhälsomyndigheten med anledning av att siffrorna i själva verket kan vara överdrivna. Skälet är att även personer som läggs in för exempelvis benbrott men som testar positivt för covid-19 klassas som covid-19-patienter, trots att detta i praktiken är en bidiagnos. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet personer som vårdas för covid-19 har ökat stadigt i takt med omikronvariantens höga smittsamhet. Men enligt flera regioner kan siffrorna vara missvisande eftersom även patienter som lagts in av andra skäl ingår i statistiken, rapporterar Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

Covid-19I korthetToppnyheter infektionFolkhälsomyndighetenAnders TegnellSahlgrenska universitetssjukhuset

T


Ett ökande tryck på sjukvården var ett av de bärande argumenten när regeringen tidigare i veckan presenterade sina nya coronarestriktioner.

Socialminister Lena Hallengren (S) hänvisade bland annat till att antalet patienter som vårdas på sjukhus ökat med 40 procent på en vecka.

Läs också: 

Men nu har minst tre regioner hört av sig till Folkhälsomyndigheten med anledning av att siffrorna i själva verket kan vara överdrivna. Skälet är att även personer som läggs in för exempelvis benbrott men som testar positivt för covid-19 klassas som covid-19-patienter, trots att detta i praktiken är en bidiagnos.

– Vi behöver ha bättre skattning, särskilt nu när vi har så stor smittspridning. Vi har uppmärksammats av flera personer i vården om det här, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, till DN.

Enligt Magnus Gisslén, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, vårdas minst en tredjedel av regionens registrerade covid-19-patienter egentligen för andra åkommor.

Anders Tegnell understryker dock att siffrorna är relevanta med hänvisning till att alla patienter med konstaterad covid-19 innebär merarbete för vården.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev