Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Regioner planerar att snabba på vaccinering av personal

Publicerad: 4 januari 2021, 14:17

Regioner kan vara på väg att prioritera upp vaccinering av personal mot sars-cov-2

Foto: Mikael Fritzon/TT

Sjukvårdspersonal kan bli vaccinerade mot covid-19 innan alla inom äldreomsorgen och på äldreboenden blivit vaccinerade, i såväl Västra Götalandsregionen som Region Skåne.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Västra GötalandsregionenRegion SkåneFolkhälsomyndighetenPfizer

Enligt Folkhälsomyndighetens prioritering ska vårdpersonal vaccineras i den andra gruppen, tillsammans med personer över 70 år. Först vaccineras personal inom äldreomsorgen, personer på äldreboenden och hemtjänst samt de som lever med någon som har hemtjänst.

Från Västra Götalandsregionen har en begäran skickats till Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att prioritera viktiga personalgrupper på sjukhusen, skriver Göteborgs-Posten. Regionen är annars beredd att gå sin egen väg.

– Jag kan fatta ett ordförandebeslut. Det kanske inte är orimligt i ett sånt här sammanhang, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) till tidningen.

Det rör sig om intensiv-, slutenvårds- och ambulanssjukvårdspersonal, cirka 5 000 medarbetare i hela regionen, varav drygt 2 200 på Sahlgrenska.

I Region Skåne planeras enligt ett pressmeddelande för vaccinering av akutvårdpersonal inom några veckor.

”Vi kommer att vaccinera olika prioriteringsgrupper parallellt för att få största möjliga effekt så fort som möjligt. Vi måste bryta den stigande kurvan och minska belastningen på en hårt ansträngd akutsjukvård”, uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom, som fattat beslutet, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev