Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Rekordmånga fall av gonorré

Publicerad: 25 juli 2019, 09:16

Foto: GettyImages

Könssjukdomen fortsätter öka i alla grupper, i en takt som oroar smittskyddsläkare. Samtidigt ökar även resistensen och behandlingsalternativen blir färre.


Sedan början av 1990-talet och fram till 2009 ses en liten ökning av antalet fall av gonorré i Sverige. Efter det går kurvan brant uppåt. Mellan 2016 och 2017 skedde en ökning med 44 procent, den största ökningen någonsin på ett år. Under 2018 fortsatte antalet fall att öka. Siffran på anmälda fall, 2 715, var den högsta siffran på cirka 30 år.

Det har dock varit värre. På 1960- och 1970-talen rapporterades cirka 40 000 fall om året när det var som högst.

– Dit vill vi absolut inte komma igen, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm. Därför är det viktigt att människor testar sig och skyddar sig.

Vad som ligger bakom den kraftiga ökningen går inte att säga säkert. Något som kan förklara en liten del är att man 2010 fick nya diagnostiska metoder, och därmed började hitta fler fall. Men det kan inte förklara ökningen de senaste åren, menar Maria Rotzén Östlund.

– Det vi förstår är att människor inte skyddar sig tillräckligt.

Ökningen sker i alla åldersgrupper, förutom hos kvinnor över 55 år. Procentuellt störst var ökningen förra året i gruppen 15-19 år. En stor majoritet av infektionerna, 73 procent, skedde i Sverige. Störst är förekomsten i gruppen män som har sex med män, men gonorré ökar i alla grupper. Bland kvinnor som smittats genom en heterosexuell kontakt var ökningen förra året 17 procent.

Samtidigt ökar resistensen hos gonorrébakterierna.

– I andra länder finns mycket resistenta stammar, säger Maria Rotzén Östlund. Dem har vi inte i Sverige, ännu.

Men behandlingsalternativen är redan färre. Folkhälsomyndigheten rapporterar att resistensen mot det tidigare traditionella gonorréantibiotikumet ciprofloxacin under 2018 var fortsatt hög.

För att uppmärksamma ökningen genomför Region Stockholm nu en informationskampanj. Det är en viktig del för att nå allmänheten, men Smittskydd Stockholm arbetar också med att sprida kunskapen till sjukvårdspersonal, berättar Maria Rotzén Östlund.

– Det är viktigt att kunskapen når till exempel vårdcentraler, för att sprida medvetenheten om att gonorré ökar. Så att personal har det i åtanke när man tar prover, och inte bara testar för klamydia.

Klamydia är fortfarande en långt vanligare sexuellt överförbar sjukdom. Under 2018 rapporterades drygt 32 000 nya fall av klamydia, vilket alltså ska jämföras med drygt 2 700 fall av gonorré. Men för klamydia ses dock sedan några år tillbaka en minskning.

Symtomen vid gonorré, om de alls märks, är framför allt olika typer av flytningar.

– Det kan förstås misstas för andra sexuellt överförbara sjukdomar, som den mycket vanligare klamydia. Så det gäller att tänka bredare, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev