Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Rekordmånga fick TBE 2008

Publicerad: 26 februari 2009, 15:37

Rekordmånga fick TBE 2008

Antalet fall av den fästingburna virusinfektionen TBE fortsätter att öka. Detta trots att allt fler väljer att vaccinera sig.


Ny statistik från Smittskyddsinstitutet visar att 224 personer insjuknade i TBE under 2008. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med 42 fall jämfört med året innan. Några av dessa fall krävde intensivvård.

Smittskyddssjuksköterska Johan Hedlund säger till Upsala Nya Tidning att det fortfarande är längs Roslagskusten och kring Mälaren som risken att drabbas av TBE är som störst, men att viruset börjar sprida sig till nya områden. 2008 rapporterades det första fallet av TBE norr om Dalälven – så långt norr ut som i Skellefteå.

Johan Hedlund menar att det inte är något fel på vaccinet. Tar man alla doser ska det ge ett väldigt bra skydd, även om det inte är hundraprocentigt. Han påpekar att de flesta som insjuknade i TBE under 2008 var ovaccinerade, och uppmanar dem som brukar vistas i fästingtäta områden att vaccinera sig redan nu för att hinna få full skyddseffekt till sommaren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev