Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Remdesivir globalt tillgängligt i oktober

Publicerad: 2 juli 2020, 10:38

Foto: Getty Images

Företaget Gilead förnekar inte att man gjort en uppgörelse om att USA initialt kommer få nästan hela produktionen av coronaläkemedlet remdesivir. Bolaget ”förväntar” sig dock att tilldelningen hittills är tillräcklig för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetLäkemedelGilead

I förra veckan gav EU:s läkemedelsmyndighet EMA sitt klartecken för användning av läkemedlet remedisivir (Veklury) mot covid-19. Läkemedlet är den hittills enda antiviral som visa sig kunna påskynda tillfrisknandet vid covid-19.

Frågan har dock varit i vilken utsträckning som läkemedlet kommer att bli tillgängligt. Tidigare i veckan meddelade USA:s hälsovårdsdepartement att president Donald Trump har gjort ett ”fantastiskt avtal” som gör att amerikaner kommer få tillgång till läkemedlet. Avtalet skulle innebära att USA får hela produktionen av remdesivir för juli och 90 procent under augusti och september. Totalt skulle det handla om mer än en halv miljon behandlingskurer.

Fram tills nu har uppgifterna inte bekräftats av företaget. Till och med ledningen för världshälsoorganisationen WHO visste så så sent som i går kväll inte om de stämde.

I en mejlintervju med Dagens Medicin uppger nu Anette Hommelgaard, medicinsk chef på Gilead i Norden:

”Den senaste tilldelningen av leverans av remdesivir bestämdes efter diskussion med den amerikanska regeringen om den betydande ökningen av förekomsten av covid-19 i USA och det brådskande behovet av att hjälpa till att behandla patienter som påverkas av de senaste ökade utbrotten. Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen.”

Motsvarande svar har hon också givit till andra medier.

Anette Hommelgaard förnekar inte uppgifterna från USA:s hälsovårdsdepartement. Vidare uppger Anette Hommelgaard att bolaget förväntar sig att det globala utbudet kommer att vara begränsat fram till slutet av september. Först i oktober räknar bolaget med att kunna möta den globala efterfrågan.

”Vi har kommit överens med den amerikanska regeringen att outnyttjade doser till och med september kan tilldelas för andra användningsområden, inklusive till länder utanför USA. […] I den mån våra tillverkningsteam kan producera ytterligare vialer av remdesivir än förväntat under sommaren kommer vi att ha ytterligare volymer att leverera utanför USA”, skriver Anette Hommelgaard.

När det gäller Sverige blev det i förra veckan känt att bolaget slutet ett avtal om en donation av remdesivir med den så kallade fyrlänsgruppen å samtliga regioners vägnar. Hur stor donationen är har inte regionerna velat tala om, förutom att den möjliggör behandling för ett fåtal patienter med stort behov.

Inte heller Gilead vill tala om hur stor donationen är med hänvisning till ett ”konfidentialitetsåtagande” i avtalet.

”Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckligt för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige”, skriver Annette Hommelgaard.

Experter i Sverige och socialminister Lena Hallengren (S) ger dock en annan bild av hu långt tillgången räcker, lär mer här.

Under de senaste månaderna uppger Anette Hommelgaard att Gilead donerat hela sitt befintliga utbud av remdesivir, totalt 1,5 miljoner injektionsflaskor, ”för att underlätta snabb åtkomst och möjliggöra kliniska prövningar”.

Dagens Medicin skrev tidigare i veckan om att Gilead prissatt en behandling med remdesivir till drygt 21 700 kronor i svenskt penningvärde för alla i-länder. Priset anser företaget vara långt under dess värde för sjukvården.

Dagens Medicin frågar om företaget kommer göra en hälsoekonomisk analys till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket om bolaget blir tillfrågat om en sådan. Svaret blir varken ja eller nej från Anette Hommelgaard:

”Vi har tagit till ett unikt tillvägagångssätt för att prissätta remdesivir som svar på den unika situationen som denna globala pandemi medför, vilket sätter priset långt under det potentiella värde som remdesivir levererar och de omedelbara besparingar som remdesivir ger till sjukvårdssystem.”

Relaterat material

Remdesivir förordas innan respiratorvård

Oklart om ordnat införande av remdesivir

Frågetecken kvarstår kring remdesivir

Lyckat resultat för antiviralt läkemedel mot covid-19

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev