Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Resistens mot viktigt malariamedel

Publicerad: 10 april 2012, 09:57

Läkemedel baserade på växtämnet artemisinin har länge varit den mest effektiva behandlingen mot svår malaria. Men nu tycks resistens mot läkemedlen sprida sig längs gränsen mellan Thailand och Burma, enligt en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Redan för sex år sedan kom de första rapporterna om att malariaparasiter i Kambodja utvecklat resistens mot artemisininbaserade läkemedel. Sedan dess har ansträngningar gjorts för att hindra att de resistenta parasiterna ska spridas till andra områden.

Nu rapporterar dock forskare från bland annat Mahidol University i Bankok att artemisininresistens också förekommer längs gränsen mellan Thailand och Burma.

De konstaterar att patienter som fått artemisininläkemedlet artesunat över lag svarat sämre och sämre på behandlingen. Andelen infektioner med dåligt behandlingssvar ökade från 0,6 procent till 20 procent mellan åren 2001 och 2010.

Orsaken visade sig vara en genetisk egenskap hos malariaparasiten som gör den mer motståndskraftig mot läkemedlet.

Det återstår dock att visa om det är samma genetiska förändring som orsakat resistens hos malariaparasiter i Kambodja.

I en ledarartikel i Lancet skriver två andra forskare att artemisininbaserade läkemedel är mycket viktiga för möjligheterna att kontrollera malaria. Om läkemedlen skulle tappa sin effekt finns ingen annan behandling som kan ersätta dem.

De poängterar dock att det ännu inte går att säga om dessa tidiga tecken på sämre behandlingssvar kommer att utvecklas till  höggradig resistens  hos malariaparasiten och om sådana parasiter i så fall skulle kunna sprida sig till och få fäste i Afrika, där malaria skördar flest offer.

Läs abstract till artikeln:

Aung Pyae Phyo med flera. Emergence of artemisinin-resistant malaria on the western border of Thailand: a longitudinal study. Lancet, publicerad online den 5 april 2012.

Relaterat material

Laskerpris efter önskan från Mao

Problem för malariamedel

Kinesisk ört slår ut malariaparasiter 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev