Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Resistensbakterie sprids lättare

Publicerad: 10 februari 2016, 08:39

En bakterie, resistent mot den sista gruppen antibiotika, har hittats hos två personer i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Multiresistens

– På sikt kan man oroa sig över hur sjukvården kan fungera i framtiden, säger Thomas Åkerlund på Folkhälsomyndigheten.

Det var förra i veckan som Folkhälsomyndigheten upptäckte den nya bakterien som har genen som ger resistens mot kolistin, den antibiotikagrupp som varit den sista som bakterier inte utvecklat resistens mot. Den hittades hos två personer som varit på resa i Asien, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Genen som ger bakterierna resistens mot kolistin kallas mcr-1.

Det speciella är att den här resistensen lätt sprids mellan olika bakteriearter. Detta då resistensgenen sitter på en plasmid, det vill säga en ringformad dna-molekyl som lätt överförs från en bakterie till en annan och mellan olika bakteriearter.

I slutet av förra året upptäcktes den här sortens resistenta bakterier i Kina och sedan dess har ett 20-tal länder rapporterat om fall.

– Det är ingen omedelbar risk eller fara för patienter eller människor i Sverige, att just den här ensamt kommer som en resistent gen. Oron ligger i att den kombineras med andra bakterier och blir totalresistent, och att den sen sprids över världen, säger Thomas Åkerlund, som är chef över enheten för bakterieövervakning, till TT.

Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och grundare av React, ett internationellt nätverk mot antibiotikaresistens, säger att det inte är oväntat att den här typen av bakterier dykt upp i Sverige, eftersom spridningen av genen är större än man först trodde.

– Det är oroande, för vi kan inte riktigt se hur fort det kommer att gå. Det är alldeles uppenbart att det är en generell trend att vi i vår normala bakterieflora byter ut normala bakterier mot mer multiresistenta. Det drivs ju mycket av vårt resande, men också av den enormt stora användningen av kolistin (en sorts antibiotika) i många länder när det gäller djuruppfödningen.

Oroande är också att vi är i ett läge då det inom den närmaste framtiden inte finns några nya antibiotikaalternativ, säger Otto Cars.

– Vi kan inte se några nya antibiotika mot den här typen av bakterier vid horisonten. Vi har hamnat i en tidsfälla.

Folkhälsomyndigheten kommer nu att fortsätta övervaka utvecklingen, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder.

– I det här fallet är det nog svårt att själv göra något för den här resistensen. Det här är ett antibiotikum som väldigt sällan används, det är de mest utsatta patienterna som får det här.

ERIKA NEKHAM/TT

Ämnen i artikeln:

Multiresistens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev