Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Resistent malaria sprids i Sydostasien

Publicerad: 23 juli 2019, 06:18

Malariamygga.

Foto: Sergejs Nescereckis

En malariastam som är resistent mot två av de vanligaste malariamedicinerna sprider sig snabbt i Sydostasien, enligt en studie genomförd av universitet i Storbritannien och Thailand och som publiceras i The Lancet.


Stammen KEL1/PLA1 har spridits från Kambodja och blir nu allt vanligare i regionen, samtidigt som den har utvecklats och plockat upp nya genetiska mutationer vilket spås göra den ännu mer resistent.

– Vi upptäckte att den hade spridits aggressivt, ersatt lokala malariaparasiter och därmed blivit den dominerande stammen i Vietnam, Laos och nordöstra Thailand, säger Roberto Amato, en av forskarna bakom studien.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dog runt 400 000 människor världen över i sviterna av malaria 2017, merparten i subsahariska Afrika. Resistens mot malariamedicin växer i många delar av världen, framför allt i Sydostasien.

Forskarna oroas av hur hastigt den resistenta stammen spridits i regionen.

– Andra mediciner kan vara effektiva i nuläget, men situationen är extremt bräcklig och studien visar att det behövs akuta åtgärder, säger Olivo Miotto vid universitetet i Oxford.

Läs artikeln ”Evolution and expansion of multidrug-resistant malaria in southeast Asia: a genomic epidemiology study” i The Lancet här.

TT-REUTERS/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev